Lect. univ. dr. Georgeta Condur, prorector comunicare, programe comunitare și cooperare academică al Universității ”Petre Andrei” din Iași, a participat la panelul internațional cu tema “Identity Rising: How Russian aggression has reshaped Ukrainian identity”, organizat de Ambasada SUA la Kiev, în data de 10 februarie 2022. Întâlnirea face parte din seria de dezbateri “Views from Ukraine”, care pune în legătură lideri ucraineni din societatea civilă, mediul academic și relații externe cu formatori de opinie și jurnaliști din Europa de Vest.

Evenimentul a fost moderat de Dan Langenkamp, Atașat de presă la Ambasada SUA la Kiev. Au prezentat situația identității ucrainene în contextul geo-politic actual Nataliya Gumenyuk, Director co-fondator la Public Interest Journalism Lab, Andriy Bychenko, Director la Sociological Service, Razumkov Centre, și Anton Hrushetsky, Director adj. la Kyiv International Institute for Sociology.

S-a evidențiat cazul particular al Ucrainei, unde evoluția istorică a făcut ca procesul de conturare a identității naționale și definirea orientării țării în planul relațiilor internaționale în ultimii ani să nu se facă atât de mult pe linia de clivaj lingvistic, așa cum se întâmplă în alte state. De asemenea, s-au prezentat date sociologice care arată scăderea semnificativă a opiniilor pro-ruse ale ucrainenilor după anexarea Crimeei de către Federația Rusă în 2014, dar și modul în care ucrainenii se raportează la mesajul lansat de Vladimir Putin, acela că rușii și ucrainenii sunt ”un singur popor”.

Evenimentul s-a încheiat cu  o sesiune de comentarii și întrebări în grupuri mai mici, separate de întâlnirea principală, în trei ”private breakout rooms”.