universitati iasi

Seria lansărilor produselor editoriale ale Facultății de Științe Politice și Administrative a UPA a continuat la Cluj-Napoca

colaj site resize Miercuri, 5 iunie 2013, Conf.univ.dr. Sorin Bocancea, Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative a UPA din Iași și Conf.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele Senatului Universității au fost prezenți la Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pentru a continua seria lansărilor celor trei produse editoriale realizate în parteneriat cu Editura Institutul European Iași. Este vorba despre volumele Mass-media și democrația în România postcomunistă (coordonată de Daniel Șandru și Sorin Bocancea) și Constituția României. Opinii esențiale pentru legea fundamentală (coordonată de Sorin Bocancea) și despre noua serie a Revistei Polis.

                DSC02628 resize La invitația Conf.univ.dr. habil. Sergiu Mișcoiu, Directorul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Americane a UBB, cei doi politologi ieșeni au participat la Conferința-Dezbatere Le renouveau du populisme en Italie: le cas de Beppe Grillo et du Mouvement 5 Etoiles, susținută de Profesorul italian Marco Tarchi, de la Universitatea din Florența. Dezbaterea a fost urmată de lansările producțiilor editoriale amintite.

DSC02659 resizeAstfel, prezentarea volumului Mass-media și democrația în România postcomunistă, ce reunește studiile și analizele a 32 de contributori din întreaga țară, a fost realizată de jurnalistul Mihai Hurezeanu. „Avem în fața noastră un produs editorial excepțional, în care se regăsește o analiză foarte riguroasă a relației dintre media și democrație pe parcursul celor 23 de ani ai postcomunismului românesc. Îi felicit pe autori și pe coordonatori pentru deosebitul demers intelectual ce a avut drept rezultat această carte, aflată acum la ediția a II-a”, a explicat asistenței Mihai Hurezeanu. În intervenția sa, Daniel Șandru, primul coordonator al volumului, a arătat că „acesta se află sub semnul unei triple premiere: este primul și singurul volum interdisciplinar realizat de specialiști și jurnaliști autohtoni, este primul volum apărut în Seria Polis a Editurii Institutul European și este, totodată, subiectul primei lansări de carte din istoria instituțională a Consiliului Național al Audiovizualului”. Cel de-al doilea coordonator al cărții, Sorin Bocancea, a vorbit despre necesitatea înțelegerii adevăratei teme pe care volumul o propune: „Este vorba despre tema libertății, câtă vreme democrația oferă cadrul în care această valoare se poate manifesta și câtă vreme, la rândul său, existența surselor alternative de informare garantează prezența libertății de exprimare și asigură, prin aceasta, funcționarea democrației ca atare”.DSC02663 resize

DSC02673 resizeVolumul Constituția României. Opinii esențiale pentru legea fundamentală a fost prezentat audienței de către Asist.univ.dr. Ovidiu Vaida, de la Facultatea de Studii Europene a UBB, care a apreciat că „avem de-a face cu produsul unui proiect binevenit, acela al sugestiilor de modificare a Constituției venite nu doar din partea juriștilor de profesie, ci și din partea specialiștilor din domeniul științelor socio-umane”. Coordonatorul cărții, Sorin Bocancea, a susținut, la rândul său, că „proiectul a avut ca public-țintă atât decidenții politici, pentru că a fost împărțit, cu titlu gratuit, tuturor parlamentarilor, Guvernului, Președinției României, Prefecturilor și Consiliilor Județene, cât și societatea civilă ca atare, pentru că aceasta trebuie să arate că, în anul unor modificări constituționale, avem datoria de a nu tăcea”.

DSC02662 resizePrimul număr din noua serie a revistei Polis a fost prezentat de Prof.univ.dr. Vasile Boari, de la Facultatea de Științe Politice a UBB și de Conf.univ.dr.habil. Sergiu Mișcoiu, de la Facultatea de Studii Europene a aceleiași instituții. „Este revista care, între 1994 și 1999, a avut o deosebită importanță pentru comunitatea politologică din România, prin calitatea studiilor și a traducerilor publicate. Reapariția ei este meritul colegilor noștri de la UPA din Iași, fapt pentru care îi felicit și le doresc mul
t succes”, a spus Prof.univ.dr. Vasile Boari. La rândul săDSC02664 resizeu, Conf.univ.dr.habil. Sergiu Mișcoiu a susținut că „renașterea acestei publicații de științe politice este foarte importantă, atât prin reconectarea discursului politologic românesc la o tradiție configurată în primii ani ai postcomunismului, cât și prin proiectul ambițios pe care îl propune de acum înainte. Îi felicit pe colegii Sorin Bocancea și Daniel Șandru și le urez numai succese!”.

Evenimentul de la UBB Cluj-Napoca s-a desfășurat în prezența Excelenței Sale Claudio Pérez Paladino, Ambasadorul Republicii Argentina în România, la manifestare luând parte, de asemenea, Sorina Soare (cercetător la Universitatea din Florența), Georges Lomné (Profesor la Université Paris-Est) și Prof.univ.dr. Gheorghe Lencan-Stoica, de la Universitatea din București. 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.