Evenimentele organizate în cadrul celei de a XXX-a ediții a Sesiunii naționale de comunicări științifice Dimensiuni contemporane ale dezvoltării. Fundalul al sincronizării europen au fost dedicate celor două personalități care au marcat destinul intelectual și institutional al universității, respectiv lui Petre Andrei, savantul și omul de cultură, fost ministru al învătâmântului în perioada interbelică și în memoria Rectorului fondator, Profesorul Petru P. Andrei.
Conf. univ. dr. Teodora Prelipcean, coordonatorul sesiunii, a mulțumit tuturor celor prezenți pentru înscriere și le-a transmis mult succes în cadrul lucrărilor pe secțiuni.
Prelegerea inaugurală a fost susținută de Prof. dr. Angelo Chielli, profesor de filosofie politică la Departamentul de Științe Politice al Universității „Aldo Moro” din Bari, Italia și Doctor Honoris Causa al UPA din Iași, pe tema Fascim și Naționalism. „Cu o imensă plăcere revin, la exact un an de la marea onoare pe care mi-ați acordat-o oferindu-mi titlul de DOCTOR HONORIS CAUSA, printre voi, cu ocazia acestei interesante conferințe, care ne permite să punem la îndoială, după un secol, originile și natura unuia dintre cele mai tragice fenomene politice ale secolului XX: fascismul. Contribuția mea va avea în vedere un aspect deosebit, și anume contribuția naționalismului la formarea ideologiei fasciste, realizând un scurt excurs la evenimentele politice actuale”.
La eveniment a participat și Prof. univ. dr. Tudorel Toader, Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, a mulțumit comunității academice de la UPA pentru invitație. „Eu mă consider atașat, parte a Universității „Petre Andrei” având în vedere faptul că, din cei 30 de ani de existență ai universității, zece ani am predat cot la cot și cred eu că mi-am îndeplinit rolul de dascăl. Noi știm că Universitatea „Petre Andrei” s-a clădit în jurul unei personalități a culturii, dar și în jurul unei idei, care era nouă în democrație, a învățământului privat, complementar celui de stat. În cei 30 de ani de zile universitatea a trasat coordonatele învățământului superior privat. Eu pot spune ca, dacă la catedră mi-am îndeplinit sau mi-am împlinit misiunea de dascăl, de cercetător, ca judecător constituțional am contribuit la clarificările conceptuale ale învățământului particular privat”.
În cadrul sesiunii de comunicări a avut loc și Conferința și Lansarea nr. 36 al Revistei Polis – Fake News. O armă în războiul informațional. Evenimentul a fost moderat de Lect. Univ. dr. Georgeta Condur care a prezentat sumarul numărului și a precizat faptul că „această temă a fost rezultatul unei coincidențe fericite a două evenimente profund nefericite. Când discutam în redacție să facem un număr pe tema fake news ne gândeam mai mult la dezinformarea care a însoțit pandemia de COVID-19, dar începuseră informațiile de la liderii occidentali că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina. Pe 24 februarie 2022 invazia a avut loc, iar astăzi suntem exact după patru luni de la invadarea Ucrainei și, în mod firesc, acest număr s-a concentrat pe partea aplicativă, pe știrile false lansate despre război și propaganda Kremlinului”. Au avut intervenții Anton CARPINSCHI, Alexandru CĂLINESCU, Alexandru LĂZESCU, Ovidiu MIHĂIUC, Antonio MOMOC, politologul Serhii HAKMAN și Radu CARP.
Programul manifestărilor a cuprins și lansarea cărții Memorii și istorii, autori Petre Andrei și Petru P. Andrei. Volumul a fost coordonat de Prof. univ. dr. Sorin BOCANCEA și a fost prezentat de Doru TOMPEA și Cătălin BOTOȘINEANU.
Prof. univ. dr. Sorin Bocancea a prezentat ce anume a stat la baza coordonării acestui volum.
„Cartea este contruită pe două cercetări anterioare. Una începută în anul 1990, de Profesorul Doru Tompea și cu profesorul Petru P. Andrei, Jurnal. Memorialistica. Ccorespondență – Petre Andrei, iar în 1996 „Confesiunile lui Petru P. Andrei”. Am luat documente din arhivă care nu au mai fost publicate până acum, documente în facsimile, fotografii și cu multă corespondență. Cititorii vor putea găsi și dosarul politic al lui Petru P. Andrei, in facsimil. O să puteți descoperii cine au fost turnătorii, care au fost victimele acestora din perioada comunistă. Pentru cei care sunt interesați de istoria contemporană am inserat și două procese verbale, unul al unei dispute din cadrul Universității din Iași, unde a fost titularizat Petru P. Andrei și un process verbal în care a fost acuzat gestul criminal al lui Corneliu Zelea Codreanu care l-a ucis pe prefect Manciu și a fost o dispusă aprinsă în senatul universității, la care a luat parte și Petru P. Andrei”.
Prof. univ. dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație, a mărturist că este bucuros și plin de emoție pentru că universitatea reușește să ofere studenților și cadrelor didactice evenimente marcante. „Anul acesta sărbătorim 30 de ani de la prima sesiune științifică a Universității „Petre Andrei” din Iași. Fiecare dintre aceste evenimente au fost marcate și de personalitatea Savantului Petre Andrei, mentorul spiritual al universității noastre, precum și de personalitatea fiului acestuia, Petru P. Andrei, Președintele Fondator al Fundației Academice „Petre Andrei” și Rectorul fondator al universității. În volumul lansat astăzi sunt reunite textele despre personalitatea și opera celor doi mentori ai Universității „Petre Andrei” din Iași”.
Manifestările au continuiat cu Workshopul Austismul nu este ca pe Netflix, coordonat de Prof. univ. dr. Cristina Maria STOICA și cu lucrările pe secțiuni.