798

Studenții de la UPA la lumina stelelor

798Universitatea ”Petre Andrei” din Iași a fost gazda unui eveniment de marcă – „John F. Kennedy – Enigmele unui erou”. Mitul Kennedy este mult mai important decât președintele J.F.Kennedy”. De la această premisă a pornit dezbaterea  – „JFK, moștenire și mit” –  susținută de Sever Voinescu, Președintele Asociației Friends of America.

 

poza-3-SVMulțumesc Universității Petre Andrei din Iași și Rectorului, Prof.univ.dr. Doru Tompea, despre care am aflat că este un mare fan al lui JFK,  pentru că au făcut posibilă comemorarea a 50 de ani de la asasinarea președintelui american și la Iași. JFK a fost președinte pentru o scurtă perioadă de timp, 1000 de zile, dar chiar și într-un timp relativ scurt s-a născut un mit, mitul Kennedy. În prelegerea mea am plecat de la o întrebare: ”De ce un om oarecare își pierde timpul, energia, banii și uneori prietenii și se lasă preluat de puterea politică din societate?”, a precizat Sever Voinescu.

poza-4-SVMai mult, acesta le-a explicat elevilor, studenților și profesorilor prezenți în Aula Magna faptul că mitul nu este o poveste, ci el reprezintă o realitatea trăită și aduce cu el nu doar un sfat, o povață, ci și o experiență. În acest sens, a exemplificat cu o poveste motivul pentru care s-a creat un mit în jurul personalității lui John F. Kennedy după asasinare. ”Barack Obama, în perioada când era candidat pentru funcția pe care o ocupă în prezent, a făcut un turneu de câteva zile în Europa, un lucru fără precedent pentru un candidat la Casa Albă. Punctul culminat a fost susținerea discursului de la Zidul Berlinului, iar 5 ani mai târziu, Barack Obama a revenit în fața Porții Brandenburg. În iunie 1963, JFK a mers la Berlin și a ținut un discurs în fața primăriei, în care a rostit ”Ich bin ein Berliner” – ”Sunt un berlinez”. Acel discurs a devenit un mit, iar stafful de campanie al lui Barack Obama a gândit să rejoace mitul lui Kennedy pentru că știau ce înseamna acesta în sufletul americanilor”, a mai completat acesta.

poza-1---DTJ.F. Kennedy întruchipează, după cum susține Sever Voinescu, mai multe tipologii de mituri. În primul rând, este vorba de mitul eroului tânăr, al conspirației și cel al vârstei de aur.

Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași a motivat de ce a ținut ca un eveniment de o asemenea amploare să aibă loc la Iași. ”JFK, președinte al SUA a reprezentat pentru generația mea un mit, nu numai pentru că a fost asasinat la Dallas pe 22 noiembrie 1963, ziua când eu împlineam 13 ani și când am deschis radioul Europa Liberă și impreuna cu tătal meu, la auzul acestei știri, am plâns toata seară. Apoi, am aflat că după asasinarea lui JFK America și-a descoperit lacrimile. Eram obișnuiți, din presă și de la defilări, cu figurile gerontocratice și cu limbajul de lemn al politicienilor în contrast cu un tânăr frumos, aristocrat, carismatic, curajos, puternic, energic și realist, care la numai 43 de ani a devenit președinte al Americii find cel mai tânăr președinte american din istorie, primul catolic și nemason, promotor al unor idealuri în care generația noastră se regăsea, cu atât mai mult noi cei din spatele Cortinei de Fier. Așa cum spunea colaboratorul său, istoricul Arthur Schlesinger, ”am pierdut ceva vital, adică viziunea unei Americi ca republica umană, rationala, democrată, care colaborează cu celelalte state și instituții internaționale pentru a promova democrația, drepturile omului, pacea”.

poza-6Tot în cadrul evenimentulu a avut loc și prezentarea cărții „John F. Kennedy – Enigmele unui erou”, un bestseller New York Times, cu o prefață semnată de Mark Gitenstein, Ambasadorul SUA în România în perioada 2009-2012, prezentat în avanpremieră la Festivalul de Film Istoric de la Râșnov, dar și proiecția unui film documentar legat de asasinarea lui JFK, proiect inițiat și demerit și la UPA de Mihai Dragomir.

poza2Evenimentul s-a desfășurat în pofida unei pene de current care s-a declanșat exact la începutul acestuia, impresionant fiind faptul că cei peste 200 de studenți, profesori și invitați au urcat pe întuneric treptele până la etajul șase, unde la lumina stelelor de pe drapelul american și a reflectoarelor televiziunilor, totul a decurs normal.

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.