UPA din Iași a donat Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți „Opera Omnia” a Savantului Petre Andrei și „Enciclopedia României”, ediția 1938, varianta reeditată

foto_Balti_7Conducerea Universității „Petre Andrei” din Iași a donat Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți câte un set din „Opera Omnia” a Savantului Petre Andrei, varianta bilingvă (română-engleză) și un exemplar din „Enciclopedia României”, în patru volume, ediție anastatică a originalului editat în perioada 1938-1943 și elaborat sub patronajul Regelui Carol al II-lea, lucrare tipărită la Editura Tipo Moldova.

foto_Balti_6Prof.univ.dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație al UPA, a prezentat argumentele care au stat la baza acestui gest. „La înființarea universității am avut, în primul rând, ideea unui proiect cultural, acela de a edita și reedita opera mentorului nostru spiritual Petre Andrei. Astăzi am înmânat un act de donație domnului rector prin care universitatea noastre a donat ediția bilingvă a Operei Omnia a Savantului Petre Andrei. În 1992 am început cu profesorul Petru P. Andrei, unul din cei patru fii ai lui Petre Andrei, o grandioasă activitate de a restitui sau de tipări pentru prima dată manuscrise din creația tatălui său. În 1997 când am avut onoarea de a avea o întâlnire cu Maiestatea Sa Regele Mihai la Iași, intermediată de Înalt Prea Sfinția Sa Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, i-am înmânat Maiestății Sale prima restituire de care aminteam, Jurnal. Memorialistă. Corespondență și am deschis-o la pagina 88, unde nota, în jurnalul zilei, pe 27 iunie, Petre Andrei o zi fastă dar și fatidică. Fastă pentru că Petre Andrei a fost președintele comisiei de bacaluareat a marelui Voievod Mihai, dar fatidică pentru în timpul examenului Carol al II-lea a fost anunțat că rușii au invadat Basarabia. Printre alte proiecte editoriale și culturale am tipărit și această ediție anastatică a Enciclopediei României, ediția din 1938m sub Înaltul Patronaj al Regelui Carol al II-lea și, ulterior al Regelui Mihai. Din cele șase volume nu au apărut decât patru pentru că în 1964 regimul Antonescu a sistat această apariție care a fost coordonată de Dimitrie Gusti, mentorul spiritual al Savantului Petre Andrei.”.

foto_Balti_5Prof. univ., dr. hab. Ion Gagim, Rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, a mulțumit Universității „Petre Andrei” din Iași pentru „frumoasa și prețioasa donație”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.