Prof. univ. dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație al Universității Petre Andrei din Iași, a participat, în perioada 14-15 mai 2019, la a XXI-a ediție a Congresului Național de Istorie, o manifestare culturală de tradiţie, cu participare internaţională, organizat de către Muzeul CotroceniProf.univ.dr. Doru Tompea a susținut prezentarea cu tema Cercetarea comunismului în România. Dialogul memoriei cu arhivele. Mai mult, acesta a adus în discuție și volumul „Două decenii de comunism în Iașul universitar”, de Sorin Bocancea și Doru Tompeași cu o prefață scrisă de Prof.univ.dr. Vasile Sebastian Dâncu.

Evenimentul a avut drept obiectiv principal valorificarea cercetării ştiinţifice desfăşurate de specialiştii din muzee, instituții de învăţământ superior, institute de cercetare, dar şi diseminarea informaţiei referitoare la patrimoniul cultural naţional.
Ediția din acest an și-a propus să marcheze o serie de evenimente importante pentru istoria României, punând accent și pe aspectele cu o deosebită însemnătate pentru istoria ansamblului Cotroceni. Programul a cuprins paneluri de lucru dedicate împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române și a 100 de ani de la recunoașterea internațională a Marii Uniri prin Conferința de Pace de la Paris, precum și intervenții care au reflectat cei 30 de ani care au trecut de la revoluția anticomunistă.