Lect.univ. dr. Georgeta Condur, Prorector comunicare, programe comunitare și cooperare academică a Universității ”Petre Andrei” din Iași, a fost invitată de către Excelența Sa Hans Klemm, Ambasadorul SUA la București, la celebrarea Zilei Independenței.

Tema centrală de anul acesta a fost reprezentată de Apollo 11, prima misiune pe Lună, iar la eveniment au fost prezenţi astronautul NASA Anna Lee Fisher şi cosmonautul Dumitru Prunariu, primul român care a călătorit în spaţiu, în curtea ambasadei fiind amenajate expoziții legate de programele spațiale.

Recepţia a început cu un survol al avioanelor F16, prezentarea drapelului Statelor Unite şi intonarea imnurilor României şi SUA.

Au participat Președintele Klaus Iohannis, care a ținut și un discurs, prim-ministrul Viorica Dăncilă, alte personalități politice, militari români și americani, conducători de instituții și reprezentanți ai corpului diplomatic.

 „Astăzi celebrăm, în primul rând, Independenţa Americii, declarată pe 4 iulie, în urmă cu 243 de ani. În al doilea rând, acum 30 de ani am fost martori la prăbuşirea comunismului şi căderea Cortinei de Fier într-o mare parte a Europei Centrale şi de Est. (…) În al treilea rând, sărbătorim 50 de ani de la aselenizare. (…) Vă invit să comemorăm eroismul patrioţilor români care au murit pentru libertate pe străzile Timişoarei, ale Bucureştiului şi în alte oraşe din toată România, reamintindu-ne că dorinţa de libertate bate cu putere în inimile tuturor femeilor şi bărbaţilor. Vă invit să sărbătorim îndrăzneala programului spaţial Apollo şi mersul unui om pe Lună, care ne reamintesc faptul că nu există limite pentru imaginaţia noastră atunci când ne îndreptăm capacitatea de inovaţie în beneficiul umanităţii!”, a spus Hans Klemm, Ambasadorul SUA la București.

”Veţi găsi mereu în România un aliat şi un prieten de încredere, o voce puternică în favoarea cooperării strânse dintre America şi Europa. Vă asigur că ţara mea şi eu personal păstrăm aceeaşi determinare pentru aprofundarea şi dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite. Urez «La mulţi ani!» Statelor Unite ale Americii! Happy 4th of July! Happy Independence Day!”, a încheiat Klaus Iohannis, președintele României.