UPA din Iași sărbătorește 25 de ani de la înființare

foto 1_resizeSingura universitate privată cu grad de încredere din regiunea de Nord-Est a țării, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, împlinește 25 de ani de la înființare. În acest context, astăzi și mâine are loc a 23-a ediție a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice – Dimensiuni contemporane ale dezvoltării. Fundalul românesc al sincronizării europene”.

foto 6_resizeAcum 24 de ani, în 1991, am organizat prima sesiune de comunicări din istoria universității. A fost începutul proiectelor noastre pe zona științifică. Universitatea „Petre Andrei” din Iași și-a propus, în acești 25 de ani de existență, să se constituie ca o alternativă la învățământul de stat. Ceea ce râmâne din acești 25 de ani este, în primul rând, calitatea colegilor mei și a celor peste 50.000 de absolvenți din toată regiunea de Nord-Est. Absolvenții sunt cel mai important lucru care măsoară activitatea noastră. Am fost și am rămas o universitate liberă și dinamică, centrată pe valoare”, a declarat Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași, în deschiderea sesiunii.

foto 4_resizeProf.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele Senatului, a transmis întregii comunități academice a UPA, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la înființare, un apel către reinventare. „Nu îmi imaginam în 1999 că vom ajunge să celebrăm 25 de ani. E un moment de criză, la nivelul întregii lumi, dar poate fi și unul de reinventare. Pentru a ne reinventa trebuie să ne reamintim ce însemnăm noi, comunitatea UPA. Principiul acestei reinventări este, pentru a cita un coleg, acela că universitatea nu înseamnă ziduri. Să ne amimtim deco că noi , comunitatea UPA din Iași, am fost solidari pe treptele Prefecturii, că am rămas demni în pofida oricărei presiuni și că știm să practicăm în mod cotidian exercițiul libertății. La Mulți Ani UPA din Iași”, a conchis acesta. La rândul său, Prof.univ.dr. Tudor Pitulac, Președintele Consiliului de Administrație, a mărturisit că pentru Universitatea „Petre Andrei” din Iași este un moment de bilanț după un sfert de secol de activitate.

foto 3_resizeInvitatul special al celei de a 23-a ediții a sesiunii naționale de comunicări științifice a fost Prof. Alexandru Vlad Ciurea, MD., PhD., MSc., Dr. h.c. Mult. President of the Romanian Ministry of Health Neurosurgical Committee, Chief of Neurosurgery and Scientific Director, Sanador Medical Center Hospital, Bucharest, Romania, care a susținut prelegerea inaugurală pe tema „Asemănarea anatomică a sistemului nervos dintre om și delfin (vărul nostru ancestral)”. În semn de recunoștință, Prof.univ.dr. Doru Tompea i-a oferit, din partea comunității academice a UPA, o diplomă de excelență Prof. Alexandru Vlad Ciurea.

„Prezentarea mea de astăzi nu este una medicală. Există asemănări uimitoare între oameni și delfini care pornesc din mitologie, unde găsim fresce și amfore pictate cu oameni și delfini. Atunci când a apărut ființa umană a apărut și delfinul. Acesta din urmă imită perfect omul. Piesele cromozonice ale delfinului se aseamănă perfect cu cele umane. Oamenii au 46 de cromozoni, iar delfinii 44. Practic, suntem identici. Structura cromozonului este aproape la fel. Este sigur faptul că delfinul și omul au avut același strămoș ancestral”, a susținut Prof.Alexandru Vlad Ciurea în prelegerea sa.

foto 5_resizeMai mult, acesta a completat afirmând că „delfinul are o inteligență extraordinară, există similarități în structurile dezvoltării embrionului uman și cel al delfinului. Delfinilor le place jocul, sunt foarte acrobați. Patologia omului și cea a delfinului se suprapun pefect, acesta din urmă având toate bacteriile și toți virușii pe care îî avem și noi. identificăm trei elemente esențiale la delfini: sunt inteligenți, comunicativi și au memorie afectivă”.

În finalul deschiderii celei de a 23-a ediție a sesiunii de comunicări, Prof.univ.dr. Doru Tompea a susținut o prezentare cu tema „Petre Andrei, portret comemorativ: intelectualul democrat și valorile morale”. „Anul acesta se implinesc 75 de ani de la moartea tragică a Savantului Petre Andrei, patronul spiritual al universității care îi poartă numele. Petre Andrei a fost unul dintre intelectualii interbelici cei mai verticali. În 1927 scria un studiu care i-a marcat viața – Fascismul, carte ce a apărut în limba română și engleză, iar din toamnă va fi publicată și în italiană. Cei 25 de ani de la înființarea universității nu au însemnat doar proiectul „Petre Andrei”, ci și o muncă asiduă în reconstituirea întregii opere a savantului”, a mai completat Rectorul.foto 2_resize

Conf.univ.dr. Teodora Prelipcean, coordonatorul sesiunii de comunicări, a urat bun venit tuturor celor care s-au înscris cu lucrări și le-a transmis programul desfășurării pe secțiuni pentru cele două zile.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.