Universitatea „Petre Andrei” din Iași este partenerul educational al celei de a 14 ediții a Festivalului Serilele Filmului Românesc, care se desfasoara în perioada 9 – 13 august. Ediția din acest an este dedicată, in premiera,  actritei Tora Vasilescu.  La conferința de lansare a fost prezentă și conducerea UPA din Iași, respectiv Prof. univ. dr. Sorin Bocancea si Prof. univ. dr. Doru Tompea.

Am marea bucurie să particip ca invitată specială a festivalului care se află la a 14-a ediție. Și mulțumim cu ocazia aceasta organizatorilor, pentru că nu e ușor să găsești sponsori, să fie sălile de cinematograf în stare perfectă, sonorizarea, fetele tinere care ajută voluntar la toată acțiunea asta. Iașul a ajuns un pol al cinematografiei române și sunt fericită, pentru că de Iași mă leagă foarte multe amintiri. (…) Mă bucur mult să vin din nou la Iași. Am fost și anul trecut și chiar am făcut o glumă: Ia’și de la mine toată dragostea mea” – actrița Tora Vasilescu. 

A 14-a ediție va pune reflectoarele pe un personaj feminin, un nume de referință în peisajul artistic românesc: actrița Tora Vasilescu. Este o surpriză plăcută și o bucurie pentru noi toți, mai ales că spectatorii SFR ne-au cerut de multe ori asta. Ne-am întâlnit anul trecut, la ediția cu numărul 13, și ne-am dat seama cât de iubită este de public. Așteptăm cu entuziasm să o sărbătorim la Iași pentru talentul și contribuția sa în teatru și film. Invităm publicul să vină la film, la întâlnirea cu invitații și să fie alături de noi, așa cum a fost și la edițiile anterioare. Ne vom bucura în luna august a acestui an de arta cinematografică românească, de nume mari care ne-au cucerit pe marele ecran și pe scenă, dar și de producții de debut și tineri la început de drum– Andrei Giurgia, director SFR.

Universitatea Petre Andrei din Iasi nu are in structura sa o facultate de teatru si film, dar suplineste aceasta lipsa prin sustinerea SFR inca de la inceput si prin iinfiintarea unei trupe studentesti de teatru, cu sprijinul mareului actor Ion Sapdaru. Va asigur ca vom fi parteneri ai acestui festival si la editia cu numarul 41, a transmis Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, Rectorul UPA.

Spectatorii vor avea parte, ca în fiecare an, de proiecții de film românesc, spectacole de teatru și evenimente speciale care au în centru arta și cultura.

În cadrul secțiunii Retrospectiva Tora Vasilescu, în locațiile #SFR, vor rula cinci dintre filmele în care actrița a jucat de-a lungul timpului:

  • Cursa (regia Mircea Daneliuc), 1975
  • Sosesc păsările călătoare (regia Geo Saizescu), 1984
  • Cuibul de viespi (regia Horea Popescu), 1987
  • Șobolanii roșii (regia Florin Codre), 1991
  • Occident (regia Cristian Mungiu), 2002

Programul SFR poate fi accesat aici:

https://festivalsfr.ro/programul-evenimentelor/