UPA din Iași susține Festivalul Serile Filmului Românesc

foto_1Universitatea „Petre Andrei” din Iași este principalul partener academic al celei de a șaptea ediții a Festivalului Serilele Filmului Românesc. Ediția din acest an este dedicată actorului Mircea Diaconu care va fi sărbătorit la Iași, alături de prietenii și colegii din cinematografia românească.
La conferința de lansare a celei de a șaptea ediții a fost prezentă și conducerea UPA din Iași.

foto_5Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, Rectorul UPA din Iași,  i-a felicitat pe organizatori pentru modul în care au crescut, de la an la an, festivalul.  „Mă bucur că suntem la cea de a șaptea ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc. Universitatea „Petre Andrei” din Iași își continuă seria de parteneriate cu mari evenimente. Chiar dacă nu avem secție de jurnalism suntem prieteni cu Asociația Studenților Jurnaliști. Chiar dacă nu avem secție de cinematografie, suntem prietenii cinefililor. UPA din Iași și-a asumat această misiune de fi „O universitate în comunitate”, de a face mai mult decât un act didactic de la catedră, ci acte culturale pentru întreaga comunitate. Deocamdată SFR-ul are șapte ani de acasă. Sper să îi parcurgă cu bine pe următorii, până ajunge să aibă un buletin de identitate și la majoratul de 18 ani”.

foto_3Andrei Giurgia, directorul festivalului, a mulțumit conducerii UPA pentru faptul că le-a oferit un spațiu Asociației Studenților Jurnaliști pentru desfășurarea activităților.

foto_4La rândul său, Prof.univ.dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație, a explicat colaborarea dintre UPA și Asociația Studenților Jurnaliști. „De la început am salutat coagularea studenților de la jurnalism într-o asociație a lor și am rămas alături de Asociația Studenților Jurnaliști în toate proiectele pe care le-au conceput și derulat. Am simțit în acest grup un potențial extraordinar. UPA rămâne deschisă tuturor inițiativelor care aduc un bonus cultural Iașului. Orașul nostru are nevoie în continuare de asemenea proiecte, trebuie să se califice în continuare drept capitală culturală și nu doar a României. Felicit organizatorii și vom fi mereu alături de ei. Să fii partener academic în cadrul unui astfel de festival nu înseamnă doar să ai o siglă pe materialele publicitare, nu înseamnă neapărat bani.  Am reușit, prin forța noastră, prin lobby, să convingem oameni care iubesc filmul, actorii, criticii de film din România, oameni care văd în film un act formator al personalității umane să se alăture unui proiect frumos”, a conchis Prof.univ.dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație al UPA.

foto_6Programul festivalului Serile Filmului Românesc aduce în atenție filmele în care actorul Mircea Diaconu a jucat roluri însemnate, prin care publicul cinefil s-a regăsit în anumite momente încercate de vremuri și regimuri politice.  Actorul se va reîntâlni la Iași, între 4 și 8 mai, cu prieteni și colegi de pe platourile de filmare ale producțiilor românești propuse în cadrul Serilor Filmului Românesc. Premiate de-a lungul timpului pentru roluri, scenarii, regie, imagine sau montaj, filmele deja consacrate vor fi proiectate în mai multe locații din Iași, iar la finalul acestora, publicul va avea ocazia să discute cu invitații, să cunoască detalii din spatele filmelor, să trăiască nostalgiile vremurilor sau să cunoască filmele părinților și bunicilor.  Printre primii invitați care vor veni la Iași, în cadrul festivalului de film românesc, alături de Mircea Diaconu, îi amintim pe: Ileana Popovici, Elisabeta Bostan, Dan Pița, Șerban Marinescu, Dorel Vișan, Marius Florea Vizante, ș.a. Ediția din acest an este consiliată și reprezentată de Ambasadorul Cultural și cinematografic: Irina – Margareta Nistor.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.