Simpozionul Național – Agresorul și victima în cultura violenței, la a 7-ediție
Simpozionul Național cu participare internațională ”Ioan Câmpeanu”, cu tema ”Agresorul și victima în cultura violenței” a ajuns la a 7-a ediției. Cadre didactice, angajați din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Iași, asistenți sociali și sociologi s-au întâlnit în Aula Magna a Universității ”Petre Andrei” din Iași (UPA) pentru a dezbate pe o temă actuală societății românești.
Ediția din acest an a simpozionului a fost In Memoriam Ioan Câmpeanu, cel care acum șapte ani a inițiat acest proiect. Prof.univ.dr. Antonie Cristian Bocancea, decanul Facultății de Drept din cadrul UPA din Iași a declarat în deschidere că e bucuros că în fiecare an, oameni din diverse domenii vin pentru a dezbate pe o temă actuală, ”dar mai ales pentru a-și aminti de Ioan Câmpeanu care a fost profesor la Facultatea de Drept, de Psiuhologie și Științele Educației și Asistență Socială și Sociologie. A făcut un lucru extraordinar pe care noi avem sarcina, onoarea și datoria de a-l duce mai departe”.
Conf.univ.dr. Anișoara Sandovici, decanul Facultății de Psihologie și Științele Educației a mărturisit audienței că pentru prima oară s-a ocupat organizarea acestui simpozion. ”Cât privește tematica, vorbeam în 2005 cu Ioan Câmpeanu despre fenomenul dezorganizării familiei și dumnealui spunea că o principală cauză pentru acest lucru îl reprezintă lipsa modelelor”.
Comisar Gheorghe Fota, președintele IPA, Secția Română a precizat că nu a discutat niciodată cu Ioan Câmpeanu despre ce anume l-a determinat să inițieze un simpozion cu o asemenea tematică. ”Din punctul meu de vedere, sunt convins că s-a gândit că violența agresor-victimă sunt este un aspect al vieții cotidiene, care ne influențează și ne afectează”, a mai completat Gheorghe Fota.
La rândul său, Paul Butnaru, directorul Fundației ”Alexandru Ioan Cuza” a mărturisit că ”trebuie să vorbim cu mândrie de Ioan Câmpeanu, omul alături de care am ajuns la a 7-a ediție a acestui simpozion și cu care am realizat o bibliotecă în satul Glodenii Gândului și multe alte lucruri împreună”.
Una dintre primele persoane alături de care Ioan Câmpeanu a demarat simpozionul a fost Prof.univ.dr. Mariana Caluschi care le-a amintit celor prezenți în Aulă cum a început colaborarea la acest simpozion. ”Profesorul Câmpeanu, acum 7 ani în urmă a venit cu multă pasiune, pentru că era un om pasional, să organizeze și să fim coorganizatori la acest simpozion. Atunci i-am recomandat pe cineva, și anume pe Cristina Danilov. Sper ca de la anul, acest simpozion să se numească ”Simpozion Internațional” și să putem edita și volumul cu toate materialele prezentate”, a conchis Prof.univ.dr. Mariana Caluschi.
Simpozionul Național cu participare internațiomnală ”Ioan Câmpeanu”, cu tema ”Agresorul și victima în cultura violenței” este organizat de Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul UPA din Iași, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean de Poliție Iași, International Police Association, Fundația ”Alexandru Ioan Cuza” și Direcția de Asistență Comunitară.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!