Prof. Univ. Dr. Doru Tompea și Prof. Univ. Dr. Daniel Șandru au participat marți, 24 octombrie 2023, la o întâlnire oficială cu Alteța Sa Regală Principele Radu și cu Alteța Sa Regală Principesa Elena, în cadrul Caravanei „Centenarul Încoronării”.

Marți, 24 octombrie 2023, organizatorii și partenerii proiectului cultural-educativ Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria au participat la o întâlnire la Palatul Elisabeta, la invitația Alteței Sale Regale Principele Radu, în numele Majestății Sale Custodele Coroanei. Evenimentul a avut loc în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu și a Alteței Sale Regale Principesa Elena.

Universitatea „Petre Andrei” din Iași a fost partenerul educațional al proiectului inițiat în anul 2022, la 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, de către Asociația ARTIS din Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României. Caravana a pornit de la Iași pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927) și a trecut prin 23 de orașe din România și Republica Moldova, oferind spectatorilor filme documentare și beneficiind de prezența mai multor oameni de cultură din lumea cinematografiei și a istoriei. Proiectul a avut drept ambasadori personalități culturale și universitare, precum și din societatea civilă.

Alteța Sa Regală Principele Radu a mărturisit că „nu am fost doar fericiți, ci și solidari cu ceea ce ați făcut. Deși este foarte adevărat că gestul dumneavoastră este mai generos decât al nostru. O caravană cinematografică înseamnă organizare și cheltuieli enorme. Înțelegem foarte bine cât de mult a contribuit proiectul dumneavoastră la societatea românească”.

Andrei Giurgia, Manager Asociației Artis, a rememorat începutul caravanei. „În anul 2022, Caravana Centenarul Încoronării a fost pe urmele Familiei Regale cu lecții de istorie, filme documentare, filme artistice, o expoziție de fotografie inedită și cu discuții. Inițiativa a pornit dintr-o dorință de a stimula fiecare comunitate acolo unde a ajuns, în vederea consumului unui produs cultural coerent și corect și de a intensifica acest dialog intercultural, cu precădere pe tema regalității. Fiecare eveniment din cadrul acestui proiect, fie că s-a desfășurat în România, fie că s-a desfășurat în Basarabia, a bucurat sute de tineri”.

La evenimentul de la Palatul Elisabeta au fost prezenți ambasadorii caravanei Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Mioara Anton (Cercetător științific, Ambasador), Daniel Șandru (Politolog, Ambasador), Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador) și partenerii proiectului: Mihai Chirica (Primarul Municipiului Iași), Liviu Jicman (Președinte Institutul Cultural Român), Doru Tompea (Universitatea „Petre Andrei” din Iași) și Andrei Apreotesei (Manager Ateneul Național din Iași).

În perioada 12 mai-20 octombrie 2022, Caravana Centenarul Încoronării a poposit în 23 de localități din țară și din Republica Moldova, parcurgând 6.500 de km, a organizat 28 de lecții de istorie, care au adunat 6.000 de spectatori (elevi, studenți, profesori și pasionați de istorie).

Sursă comunicat / fotografii: Asociația Artis