În perioada 26-27 octombrie 2023, s-au desfășurat ,la București, lucrările celui de-al VI-lea Colocviu Regal, Sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Radu, Principele Consort. Tema acestei ediții a fost Constituții și regimuri politice în România. 1923-2023. Coordonatorii evenimentului au fost Sorin Antohi, Daniel Șandru și Sorin Bocancea, iar parteneri au fost Asociația „Orbis Tertius”, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Editura Polis Books și Muzeul Municipiului București.

Prima acțiune a fost Punerea problemelor, ea constând într-o dezbatere pe tema constituțiilor românești realizată de Sorin Antohi, Gabriel Andreescu și Florentin Țucă. A urmat acordarea Celui de-al X-lea Premiu Anual Cantemir de către Alteța Sa Regală Radu, Principele Consort. Premiul a mers către Sir Vernon Bogdanor.

Prima acțiune a celei de-a doua zile a fost Lansarea unei cărți și a unei edituri, realizată de Sorin Bocancea, care a prezentat primul volum ce a apărut la Editura Polis Books, Războiul din Ucraina. Un conflict regional cu efecte globale. A urmat lansarea numărului 41 al revistei Polis, ce are ca temă Comunismul românesc. Ideologie, control și represiune, coordonat de Sorin Bocancea și de Victor Sămărtinean. Acest număr conține și Dosarul Ursu, motiv pentru care lansarea lui a însemnat și deschidrea debaterii cu tema Cazul Gheorghe Ursu, la care au participat  Andrei Ursu,Liviu Tofan, Ștefan Bosomitu și Sorin Antohi.

Colocviul s-a încheiat cu conferința Two Cheers for Constitutions, susținută de Sir Vernon Bogdanor.

Sursa foto: www.romaniaregala.ro