S-a lansat Centenarul Filmului românesc
Caravana producţiilor cinematografice româneşti România – Republica Moldova – Cernăuţi, desfăşurată sub numele „Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe”,a fost lansată astăzi, la Iaşi.

Universitatea „Petre Andrei” din Iași, partenerul academic al proiectul Centenarul Filmului Românesc, a fost reprezentată de Prof.univ.dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație, la conferința de lansare. Acesta a evidențiat motivele pentru ca UPA sprijină un astfel de proiect. „UPA din Iași a oferit, încă de la înființare, sprijin și condiții de funcționare Asociației Studenților Jurnaliști. Am fost aproape de toate proiectele importante pe care asociația le-a demarat și consider că este una dintre cele mai active din Iași. Au adus orașului nostru un plus de valoare prin aceste personalități inconfundabile ale culturii românești. Universitatea noastră are ca logo „O universitate în comunitate” și am spriijinit ani de-a rândul evenimente și atitudini culturale. Mă bucur că sunteți voi, tinerii, și mulțumesc și personalităților cinematografiei românești prezente astăzi la Iași. Mai mult, un alt motiv pentru care UPA susține această caravană este și datorat si faptului că Prof. univ.dr. Daniel Șandru, colegul nostru, a început unul dintre cele mai bune concepte pe tema Centenarului din România”.

„Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe” este un proiect inițiat de Asociația ARTIS din Iași și Asociația Obștească MIA din Chișinău,organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, în colaborare cu Agenția Națională de Presă AGERPRESS și Asociația Studenților Jurnaliști din Iași.

La conferința de presă de lansare a proiectului au participat: Irina-Margareta Nistor – Ambasador cinema, Igor Cobileanski – Manager proiect Republica Moldova, regizorul filmului Afacerea Est, Andrei Giurgia – Manager proiect România, Alexandru Giboi – Director general AGERPRES, co-organizator, Prof. univ. dr. Daniel Șandru – Coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul PMI, organizator, Radu Botez – Viceprimarul Municipiului Iași, organizator, Constantin Pușcașu – Actor ieșean în filmul Afacerea Est, Daniel Busuioc – Actor ieșean în filmul Afacerea Est, Prof. univ. dr. Doru Tompea – Universitatea „Petre Andrei” Iași și Andrei Apreotesei – Managerul Ateneului din Iași, organizator.

Astăzi, de la ora 16.00, va fi proiectat filmul Afacerea Est, care este și primul film din această serie a Caravanei Centenarului Filmului Românesc. La proiecție vor fi prezenți criticul de film Irina-Margareta Nistor, regizorul Igor Cobileanski și actorii din film: Constantin Pușcașu, Daniel Busuioc.