Conducerea Universității „Petre Andrei” din Iași, Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, Rectorul universității și Lect. univ. dr. Georgeta Condur, Prorector comunicare, programe comunitare și cooperare academică, participă, în perioada 20-25 august 2023, la ediția a XV-a a Universității de Vară, de la Râmnicu Sărat, cu tema ,,Viața cotidiană în comunism”, care se adresează studenților, masteranzilor și doctoranzilor. Evenimentul este organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Academia Română, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Consiliul Județean Buzău, Primăria Râmnicu Sărat, Cei de la ARTIS, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Vrancei și Noir Coffee Roasters.

Ieri, 20 august 2023, în prezența participanților, partenerilor IICCMER și a autorităților publice locale și centrale, a avut loc deschiderea ediției din acest an.

Participanţii vor avea oportunitatea de a se implica în dezbateri şi de a asista la prelegeri susţinute de reprezentanţi ai IICCMER, istorici şi cercetători în domeniul comunismului şi post-comunismului românesc şi est-european.

Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de un număr de 20 de studenţii, cu vârste cuprinse între 19 și 28 de ani, din ciclurile licențial, masteral sau doctoral de la facultăţile de istorie, filosofie, ştiinţe politice, sociologie, jurnalism, litere și drept din cadrul Universităţilor din România.

„«Practici și strategii ale supraviețuirii cotidiene în totalitarismul ceaușist», «Secvențe din fostele cămine-spital ale României», «Școala în comunism» sau «Viața studențească în comunismul românesc» – sunt doar câteva dintre temele pe care le vom dezvolta în cadrul workshop-urilor și care, sperăm noi, vor contura un tablou cât mai clar asupra vieții cotidiene în comunism. Ne vedem la Râmnicu Sărat!”, au transmis organizatorii.