Ceremonia de deschidere a anului universitar 2017-2018 a debutat la Universitatea „Petre Andrei” din Iași cu optimism și încredere în rândul participanților – studenți, cadre didactice și invitați. Festivitatea s-a desfășurat în Aula Magna în prezența conducerii instituției și a Primarului Municipiului Iași, Mihai Chirica.
În cuvântul de deschidere, Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, a realizat profilul studentului de la UPA și i-a sfătuit pe boboci să se gândească din primii ani de facultate în ce vor să se specializeze. „Ce avem noi diferit față de universitățile de stat o reprezintă mobilitatea și capacitatea de a ne adapta după nevoile studentului. În studiile realizate de Agenția Națională a Calitațății Învățământului Superior am putut observa diferențele dintre un student de la stat și unul de la privat. În primul rând, tinerii de la instituțiile de învățământ privat lucrează, sunt persoane cu venituri proprii, dar și cu alte obligații în afară de cele legate de școală. Universitatea „Petre Andrei” din Iași vine în întâmpinarea studentului care se formează pe parcursul întregii vieți. Din acest motiv am demarat și am înființat o serie de cursuri postuniversitare. Vă recomand să vă orientați încă din primii ani de facultate spre ce mergeți. Primii trei ani sunt de teorie și în care se dă o cheie de lectură. Dar, dacă vrei să ieși cu adevărat cu o meserie, trebuie să urmezi masterul sau cursurile postuniversitare cu anumite specializări de nișă”.
Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, a tras un semnal de alarmă, afirmând că „nimeni nu se va așeza la masa negocierilor cu țara noastră dacă România nu va fi o țară educată” și a subliniat importanța îmvățământului superior privat. „Am trecut de mult de cel de al 12-lea ceas, când educația era privită ca o tichie de mărgăritar. Eduația este o necesitate. Nu putem trăi fără o armată și fără un sistem de educație bine consolidat. Putem construi o altă Universitate „Petre Andrei”, de la zero, dar un tânăr care și-a ratat educația este o mare povară pentru societate. Va fi o masă de manevră, un vot pe spatele unui buletin. Motiv pentru care cred că învățământul universitar privat este o alternativă și trebuie să rămână astfel. Trebuie să punem cu toții umărul să arătăm că nu modalitatea de organizare a actului de învățământ este importat, ci rezultatul ei. Universitatea dumneavoastră a reusit, în cei 27 de ani de existență, să arate că este o alternativă reală, într-o bătălie cruntă, privind calitatea absolventului”. Mihai Chirica a urat mult succes comunității academice în noul an universitar și a conchis: „să considerați actul de educație nu ca pe o variantă de rezervă, ci ca pe varianta principală a existenței voastre aici. Trebuie să consolidăm această familie pentru educație și să arătăm că acolo unde actul educațional este serios, iar rezultatul muncii confirmă, trebuiue să ajutăm și nu să distrugem.”
Prof.univ.dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație, a anunțat faptul că în acest nou an universitar UPA va avea 32 de programe de studii, la toate foarmele de învățământ, acreditate de Ministerul Educației Naționale. „Un prim mesaj l-aș adresa bobocilor, celor care au avut inspirația și curajul de a alege UPA din Iași, o universitate în comunitate care își începe cel de al 27-lea an universitar. Un al doilea mesaj îl adresez corpului profesoral care reprezintă o resursă umană excepțională. Mediul academic ieșean a contribuit cândva decisiv la înființarea instituțiilor de învățământ private”.
Conf.univ.dr. Anca Tompea, Președintele Senatului, le-a transmis bobocilor faptul că „pentru această etapă a vieții au făcut cea mai bună alegere și că vor găsi la Universitatea „Petre Andrei” din Iași tot ce au nevoie, cadre didactice care vor fi acei îndrumători pentru viață și carieră”.
Lect.univ.dr. Georgeta Condur, prorector cu activitatea de comunicare, le-a transmis tinerilor următorul mesaj: „anii pe care îi petreceți pe băncile universității vor fi exact atât de frumoși pe cât îi veți face dumneavoastră.” Conf.univ.dr. Teodora Prelipcean, prorector cu activitatea didactică, le-a dorit tinerilor „să aibă înțelepciunea de a gestiona corect timpul și putere de a-și urma toate visele.”
În a doua parte a ceremoniei de deschidere a anului universitar au avut loc întâlnirile pe facultăți, unde bobocii au făcut cunoștință cu decanii și cu cadrele didactice.
În final, primarul a oferit Universității „Petre Andrei” din Iași o diplomă de excelență în educație.