La invitatia Prim-ministrului României, domnul Ludovic ORBAN, luni 11.05.2020, Conf.univ. dr. Anca Tompea, Președintele Senatului Universității “Petre Andrei’’ din Iași,  a participat la  videoconferința Dezvoltarea, întărirea dialogului și a colaborării cu reprezentanții societății civile”.

Principalele ONG-uri din România s-au referit, în intervențiile de la începutul întâlnirii, la voluntariatul și riscul în combaterea noului coronavirus (Covid-19), ca susținere și implicare pentru dezvoltarea unui mecanism de colaborare şi consultare publică, direcţionat spre interesul fiecărui cetățean.

S-au mentionat cerințe comune din partea organizațiilor participante de asigurare din partea administrației centrale a echipamentelor de protectie, cerințe adresate și administrațiilor publice locale, primăriilor; certificare din partea Guvernului pentru recunoașterea muncii cu specific Covid din aceasta perioadă, cât și sustinerea ONG-urilor în mod egal cu IMM-urile, în sensul de a oferi sprijin financiar.

De asemenea, s-a adus în discuție problema cazărilor în cămine pentru anul academic 2020-2021, conform măsurilor de prevenire a raspândirii Covid 19, dar și folosirea digitalizării în procesul de predare de către cadrele didactice, precum și echivalarea practicii studențești cu perioada de voluntariat Covid 19.

Premierul Ludovic Orban a dat asigurări că va susține recunoașterea voluntariatului de către angajatori, mai ales în cazul primului loc de muncă, când absolvenții pot fi departajați semnificativ pe baza acestui criteriu.