Conf. univ. dr. Ancuța Tompea, Presedintele Senatului Academic din cadrul Universitatiii „Petre Andrei” din Iași a participat la Conferința InternaționalăValorile europene în regiunile din România – organizată de Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România – ROREG, în data de 28 septembrie 2021.

Doamna Elisa FERREIRA, Comisar European pentru Coeziune și Reforme, a subliniat cât de importante sunt valorile europene, în fiecare din cele 8 regiuni de dezvoltare. S-a menționat diferența, din punct de vedere al nivelului de dezvoltare, dintre aceste regiuni, precum și intenția de a reduce cât mai repede decalajul. Regiunea Nord Est, cea mai săracă din Romania, va recupera, într-un timp scurt, cu ajutorul fondurilor europene, nivelul de dezvoltare, astfel încât și resursa umana să beneficieze de cât mai multe locuri de muncă, iar nivelul economic să fie cât mai ridicat.

Dezbaterile au fost desfășurate în cadrul a patru sesiuni tematice: Regiuni verzi, Instrumente de dezvoltare urbană, Regiuni inovatoare și Dezvoltarea capacității administrative la nivel regional.

Conferința s-a adresat factorilor de decizie și personalului tehnic care gestionează și implementează proiecte finanțate prin fonduri europene, din cadrul autorităților publice locale si/sau private.