Lect. univ. dr. Georgeta Condur, prorector comunicare, programe comunitare și cooperare academică al Universității ”Petre Andrei” din Iași, a moderat dezbaterea “Cartea, izvor de cunoaștere”, care a avut loc în 15 februarie 2022, în sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii din Iași, cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii.

Manifestarea a fost organizată de Comisia pentru Educație, Cultură și Culte a Consiliului Județean Iași și Inspectoratul Școlar Județean Iași, în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal „Moldova” Iaşi, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi”, Centrul Cultural Multifuncţional al Seniorilor și Uniunea Scriitorilor din România – Filiala laşi. Au participat numeroși reprezentanți ai mediului cultural, administrativ și pedagogic din Iași.

După cuvântul de salut adresat de dl. Radu Ursanu, președintele Comisiei pentru Educaţie, Cultură şi Culte a Consiliului Județean Iași, au avut prezentări Conf. univ. dr. Ioan Milică, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, pe tema „Semnificația Zilei Naționale a Lecturii”, Dr. Coralia Costaș, șef secție Relații publice, Marketing, Logistică, Proiecte și Programe în cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” Iași, pe tema „Cuvânt scris, cuvânt rostit. Lectura ca experiență individuală și socială”, Prof. Luciana Antoci, Inspector școlar general la ISJ Iași, pe tema „Construcție de sensuri, valori și identitate culturală în practicile educaționale din școala românească”, dna. Anca Maria Buzea, director adjunct al Muzeului Național al Literaturii Române din Iași, cu titlul Muzeul Cărții”, și scriitorul Dan Nicolae Doboș, director al Bibliotecii județene „Gh. Asachi” Iași, pe tema „Cine mai citește și ce se mai citește”.

Partea a doua a evenimentului a constat într-un dialog la care au fost invitați poetul și eseistul Cassian Maria Spiridon, președintele Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România, Petru Frăsilă, director al postului regional de televiziune Tele Moldova Plus, realizator TV și membru al Uniunii Scriitorilor din România, Conf. univ. dr. Paul Gorban, poet, publicist și jurnalist cultural, dar și elevi din Clubul Logos, coordonat de Prof. dr. Serinela Zara de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași. De asemenea, au avut intervenții și alți participanți din public, elevi și profesori de la liceele din Iași.

„Aș remarca în mod deosebit intervențiile tonice și sincere ale elevilor, fiecare având o altă poveste legată de apropierea sa de universul cărților, alte preferințe literare și alt mod de a integra lectura în preocupările sale. Sper ca acești tineri care, cu toată concurența online-ului, încă citesc, să ajungă în viitor să miște societatea, să fie liderii de mâine, așa cum le-am și spus, citând-o pe jurnalista americană Margaret Fuller: *** Today a reader, tomorrow a leader ***”, a declarat la finalul evenimentului lect. dr. Georgeta Condur.