Despre constituțiile României comuniste, în dezbatere la UPA
Cel de-al paisprezecelea eveniment din cadrul proiectului anual, „După 25 de ani. Comunismul din Europa de Est”, a reunit la aceeași masă specialiști din țară și Republica Moldova în cadrul Conferinței „Constituțiile României Comuniste”.
„Titlul conferinței mi-a fost servit pentru că Sorin Bocancea a organizat un an plin de manifestări științifice pe acest subiect și am vrut să evidențiez impactul comunismului asupra sistemului constituțional din România contemporană prin prezentarea istoriei constituțiilor românești. Constituția din 1948 a pus între paranteze proprietatea privată, pentru ca cea din septembrie 1952 să vină cu o machetă nouă, făcând din Româniua o republică sovietică. A fost cea mai ideologizată constituție a României”a declarat Prof.univ.dr. Antonie-Cristian Bocancea, coordonatorul evenimentului.
Prezent la eveniment, Prof. univ.dr. Radu Carp de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti a precizat că „în comunism puteam avea senzația că există libertăți, totuși, cetățeanul nu avea acces la ceea ce azi numim „contencios administrativ”. De aceea comunismul a avut un simulacru de constituție”.
Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, coordonatorul proiectului „După 25 de ani. Comunismul din Europa de Est”, a declarat că „mă bucur că această acțiune reunește specialiști în drept constituțional și nu numai. Este un plus pentru proiectul pe care îl coordonez. Un asemenea eveniment nu putea lipsi din agenda lui”.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!