IN MEMORIAM Prof.univ.dr. Mariana Caluschi (II)

La marea despărțireprof Mariana Caluschi

În dimineața zilei de 24 Martie 2016 s-a mai frânt o vâslă, căci Prof.univ.dr. Mariana Caluschi a plecat dintre noi spre Tărâmul esențelor perene.

A trăit incandescent și frenezia aceasta i-a ars zilele înainte de vreme.

A fost un pionier al psihologiei creativității din România, promotor carismatic al mișcării transpersonale și liant între generații.

A fost un dascăl adevărat, care va lăstări mereu prin mlădițele ce s-au nutrit din primăvara ființei sale.

A fost un simbol al luminii și al bucuriei de a trăi.

A fost un Om.

Fie ca imensa noastră afecțiune și prețuire să-i aline rana mormântului, iar celor care rămân în urmă să ne aducă un bob de alean peste pustiul zilelor și nopților care vin!

Prof.univ.dr. Anca Munteanu                                                                  

  Președinta Asociației Europene de Psihologie Transpersonală (ETPA)

Omagiu

Cu durere și nesfârșit regret ne luam rămas-bun de la cea care a fost Prof.dr. Mariana Caluschi, colegă prețuită și prietenă apropiată a Institutului SPER, cu care am împărtășit in ultimii 15 ani aceleași convingeri și opinii științifice, iubind deopotrivă domeniul psihologiei și al optimizării umane.
A fost un profesor universitar de excepție, o personalitate luminoasă și plină de entuziasm, un spirit onest, căutător și mereu neliniștit în descoperirea de noi orizonturi și perspective asupra destinelor umane, dar mai ales un OM generos și dedicat cauzelor nobile, precum și cunoașterii de profunzime.
A avut contribuții importante în dezvoltarea psihologiei creativității, a psihologiei educației, a dezvoltării personale și transpersonale, fiind un neobosit susținător și promotor al inovației și creativității nu doar în sfera abilitării consilierilor și psihoterapeuților, ci și a altor categorii de profesioniști. A împărtășit alături de noi spiritul experiențial-umanist și unificator în dezvoltarea potențialului uman și asistarea tuturor celor în suferință, lansând idei valoroase în educația, consilierea și prevenția problematicilor familiale. Mai presus de toate a fost un dascăl iubitor și stimulativ, activ și implicat, pentru care se cuvine să-i aducem întreaga noastră recunoștință.
A fost unul dintre membrii PREZENȚI și AUTENTICI la toate Conferințele și evenimentele științifice de anvergură ale Școlii Experiențiale Române și ale Facultății de Psihologie și Științele Educației din Universitatea București, precum și la majoritatea Conferințelor importante pe plan național, din domeniu.
A fost un model de bun organizator și gazdă perfectă pentru toate evenimentele științifice naționale și internaționale din cadrul Universității Petre Andrei Iași, în care a funcționat până înainte de Marea Trecere. A făcut parte din Boardul editorial al Revistei Journal of Experiential Psychoteherapy – revistă emblematică a Institutului Sper și a participat în calitate de referent științific la evaluarea și confirmarea a numeroase teze de doctorat.
Comunitatea psihologilor experiențialiști și umaniști păstrează o rază de lumină și un gând pios de admirație și recunoștință pentru spiritul eliberat al d-nei prof.dr. Mariana Caluschi, precum și un loc mereu cald în inima fiecăruia dintre noi și a tuturor deodată. Sincere condoleanțe familiei și colegilor de la Universitatea Petre Andrei Iași pentru pierderea suferită!
Odihnească-se în Pace și Lumină! Fie ca tot ceea ce a dăruit să rodească în continuare și să nu fi fost în zadar!..

Prof.dr. Iolanda Mitrofan – Institutul SPER

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.