IN MEMORIAM PROFESOR UNIVERSITAR DOCTOR MARIANA CALUSCHI

prof Mariana CaluschiIeri, 24 martie 2016, doamna profesor Mariana Caluschi a plecat să se odihnească puțin; așa îi plăcea să spună despre alți oameni dragi care au trecut în eternitate. Devreme, când încă mintea și ochii ei mai construiau proiecte și planuri creatoare și integratoare pentru oamenii din jurul său. A strălucit în privirea sa, până la capăt, satisfacția ideii care se naște în mintea omului care poate să o crească, să o facă ”să meargă în picioare”, iar cu sprijinul celorlalți, să creeze un demers științific și creativ, creuzet de forțe umane și materiale înfăptuitoare. Cred că asta era fascinația cea mai mare pe care o răspândea doamna profesor Mariana Caluschi în jurul său: faptul că spiritul său tânăr și căutător găsea permanent idei și conexiuni noi, deschidea căi de cercetare și de acțiune cu studenții, atrăgea magnetic și efervescent oameni care să creadă în ideile ei, pe care reușea, aproape de fiecare dată să le transforme în realitate palpabilă. De asemenea, fascina prin constanța și îndârjirea creșterii planurilor și credințelor sale. A creat grupuri creative de formare de când, tânără fiind, a descoperit ce minunat înflorește potențialul omului, alături de alții asemenea, coordonați cu entuziasm și încredere; și a militat, până la sfârșitul vieții, pentru dezvoltarea personală prin stimularea potențialului creativ.

Avea un dar de a face ca lucrurile să aibă un aer proaspăt și nou, deși erau ancorate bine în experiența și practica anilor. A susținut cu forță ideea nașterii și promovării psihologului de familie. A conceput psihologul de familie, l-a văzut în acțiune, l-a creat prin cursurile sale, l-a promovat cu perseverență și curaj prin Asociația Națională a Psihologilor de Familie din România. Este unul din proiectele pe care le-a lansat în Univers, menite să crească și de acum încolo, odată cu ea în altă dimensiune, odată cu noi care am înțeles și prețuit învățăturile. Așa cred că îmbogățește doamna profesor Caluschi Coloana fără Sfărșit a Psihologiei Românești – model didactic explicativ pe care l-a conceput –  în care, atât de firesc se împletește, iar noi, cu recunoștință, îi marcăm locul bine meritat, pentru contribuțiile aduse științei și simțirii psihologice românești.

A o plasa pe doamna profesor Mariana Caluschi pe Coloana infinită a psihologiei românești, acolo unde îi este locul, pare să fie atât de cuprinzător și de întreg, încât invită la meditație, la tăcere…însă ființa ei s-a exprimat atât de complex, încât chintesența se arată în multiple forme…A fost creator de ȘCOALĂ. Mă încearcă o mândrie nespusă când mă gândesc la școala creativă de psihologie, solidă și puternică, pe care a consolidat-o la Universitatea ”Petre Andrei” din Iași și în Iași, pretutindeni. Este o școală în care modelele sale creative au trezit potențiale, dumneaei a atins suflete, a dezvoltat o comunitate în care studenți și profesori trăiau sentimentul că sunt beneficiari unici ai unor fapte psihologice unice.

Doamna profesor a trăit o relație astrală cu studenții pe care i-a avut! Vedea în fiecare din ei diamantul neșlefuit pe care nici ei, de multe ori, nu îl credeau acolo și îi scotea la iveală strălucirea. Cu o forță blândă și activatoare, scotea la suprafață energiile de acțiune, implicare și inițiativă a tinerilor. Și avea un admirabil curaj de a inova în plan didactic, al formării sau al cercetării. Este primul și singurul profesor mentor pe care l-am cunoscut, care ținea cursurile pe fondul muzical al lui Chopin și care, în încheierea activității, făcea un scurt program de relaxare. Este singurul profesor pe care îl cunosc, care a determinat generații de studenți să poarte, prin facultate, cu mândrie, o pălărie verde care semnifica faptul că mintea ta a sclipit creator și ți-au fost recunoscute aceste merite – era pălăria creativității. Doamna profesor Caluschi era un profesor care atingea sufletul omului (laitmotiv) și-i dădea încredere să zboare, ea fiind acolo jos, să-l prindă în cazul în care-i slăbește puterea. Vedea ce e bun în oameni și îi sprijinea pentru că așa era, pentru ea, în firea lucrurilor. Și nu doar pentru studenți era un catalizator, ci pentru întreaga comunitate științifică și profesională. Psihologii veneau cu drag la Iași, la doamna profesor Caluschi, la chemarea Kreatikon, sau alte chemări ale lumii academice, ce deveneau o sărbătoare mirabilă a cunoașterii, simțirii și spiritualității, cu profesori ca Anca Munteanu, Ion Mânzat, Iolanda Mitrofan, Nicolae Mitrofan, Mihaela Minulescu, Elena Bonchiș, Lucia Savca, Otilia Stamatin și alți oameni aproape întru suflet și știință doamnei profesor Caluschi. Sentimentul acesta de preaplin și mulțumire îl ducea cu ea oriunde mergea prin țară. Fie că era la Colegiul Psihologilor din România unde a îndrumat pași spre devenire profesională la Comisia de Psihologie Educațională, Consiliere școlară și Vocațională, fie că era la Timișoara, Oradea sau Cluj la conferințe și workshop-uri, degaja același spirit al iubirii de oameni – accepta, aproba, aprecia orice încercare a omului de a crește și a înfăptui.

Doamna profesor Mariana Caluschi a fost un om onest, modest, bogat spiritual, care își purta cu naturalețe creativitatea, ineditul și îndrăzneala, adunând energie în prejmă-i pentru că a avea darul unic de a face oamenii să se simtă bine cu ei înșiși atunci când îi erau alături. Avea puterea recunoștinței și prețuia pe cei care se dăruiau profesiei, precum și smerenia omului conștient de misiunea sa și de binecuvântarea puterii de a o duce la îndeplinire. A avut misiunea de a crea o Școală de Psihologie ce poartă amprenta creativității ca mod de viață și acțiune și care aduce psihologii în comuniune. A fost menită să fie o ”învingătoare prin creativitate, credință și performanță” și să deschidă calea către o psihologie spirituală prin Modelul Creativ Brâncușian în predarea psihologiei, pe care l-a elaborat, aplicat și trăit cu autenticitate. Drum lin spre lumină, Alma!

 

Cu prețuire și recunoștință,

Lect. univ. dr. Oana Jitaru,

Centrul de Orientare Școlară și Vocațională ”Ion Holban”,

Universitatea”Petre Andre” din Iași

și noi toți, comunitatea de profesori și studenți, întru solidaritate

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.