Coperta 1 IPOSTAZE

Politologul Daniel Șandru, premiat de Revista „Transilvania” pentru volumul „Ipostaze ale ideologiei în teoria politică” (Editura Polirom, 2014)

Coperta 1 IPOSTAZEÎn cadrul celei de-a XI-a ediții a Colocviilor Revistei „Transilvania”, ce s-au desfășurat în perioada 10-12 septembrie la Sibiu, în organizarea Consiliului Județean Sibiu și a Bibliotecii Județene „Astra”, au fost conferite și premiile pe care redacția prestigioasei publicații culturale, înființată în 1868, le acordă anual. Pentru ediția din 2014 a Colocviilor Transilvania au fost acordate două premii.

Astfel, Premiul pentru literatură a fost decernat volumului „Caragiale după Caragiale. Arcanele interpretării: exagerări, deformări, excese” (Editura Cartea Românească, 2014), semnat de scriitorul și criticul literar Angelo Mitchievici, conferențiar la Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța, iar Premiul pentru teorie politică a fost oferit politologului Daniel Șandru, profesor la Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității „Petre Andrei” din Iași, pentru volumul „Ipostaze ale ideologiei în teoria politică”, publicat în 2014 la Editura Polirom. „Daniel Șandru primește acest premiu pentru a doua oară, iar acest lucru reprezintă o apreciere a demersului său sistematic de a repune în discuție, dintr-o perspectivă originală, semnificațiile conceptului de ideologie, ceea ce se pretează, în mod evident, unui demers prin care teoria politică se deschide și către celelalte domenii din zona umanioarelor”, a explicat publicului criticul literar Dragoș Varga, redactor-șef al Revistei „Transilvania”. La rândul său, Daniel Șandru s-a declarat „deosebit de onorat de faptul că încă o lucrare de teorie politică pe care o semnez este premiată de o revistă ale cărei tradiție și prestigiu reprezintă repere ale unui veritabil model cultural. Este cu atât mai îmbucurător pentru mine – a adăugat politologul – faptul că redacția revistei „Transilvania”, cu care am avut oportunitatea de a colabora în ultimii ani, și-a îndreptat atenția și spre domeniul teoriei politice și spre cel al istoriei ideilor, într-un efort necesar de configurare a dialogului interdisciplinar”.

 

 20140914 111217Continuând demersul inițiat în „Reinventarea ideologiei”, carte apărută în 2009 la Editura Institutul European și laureată a Premiului „Ion Petrovici” al Academiei Române, a Premiului Revistei „Sfera Politicii” și a Premiului Revistei „Transilvania”, Daniel Șandru lansează, prin volumul „Ipostaze ale ideologiei în teoria politică”, o provocare în spațiul teoriei și științei politice din România contemporană. Astfel, autorul își propune extragerea conceptului de ideologie dintr-o zonă de marginalitate în care a fost plasat atât din cauza îndelungii sale utilizări într-un sens negativ, cât și din cauza asocierii sale cu regimurile de factură totalitară.  

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.