Şcoli şi spitale ca afară. Asta și-au propus reprezentaţii din domeniile Educaţiei şi Sănătăţii să facă, pe viitor, în România. Specialişti din toată lumea s-au reunit, la sfărșitul săptămânii trecute, în Bucureşti, pentru a găsii cele mai bune soluţii pentru implementarea acestui proiect, desfăşurat, în premieră, de colegii lor români.
350 de specialişti din domeniul educaţiei, al sănătaţii şi arhitecţi, români şi străini s-au întâlnit pentru a identifica soluţii cu privire la spațiile unde actul educațional şi cel medical să se desfăşoare cât mai bine. Universitatea „Petre Andrei” din Iași a fost reprezentată la acest eveniment de către Conf.univ.dr. Anca Tompea, Președintele Senatului. „Abordarea evoluției educației pentru anul 2040 a reprezentat ideea principală a acestului Forum Internațional al Educației. Faptul că multe elemente de bază ale unei educații de viitor a actualelor și viitoarelor generații funcționează cu succes în multe state, așa cum au prezentat cei peste 15 speakeri internaționali, ne determină să evaluam potențialul din țara noastră pentru a “construi” un sistem “sănătos” de educație și în România, cu accent pe valori reale” a declarat Conf.univ.dr Anca Tompea, Președintele Senatului Academic al Universității Petre Andrei din Iași.
Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România, a precizat faptul că se vorbește de mai mult timp despre spaţii care să favorizeze mult mai mult învăţarea decât predarea. „Vorbind de sănătate, poate un lucru interesant este discuţia despre integrarea facilităţilor importante din sănătate, a spitalelor, de exemplu în oraş şi nu proiectarea lor în afara lui”.
Bogdan Romaniuc, organizatorul evenimentului, a declarat că „astăzi discutăm despre şcoli şi spitale, despre cum aceste spaţii ne infulenţează viaţa, despre cum le putem face mai bune, despre cum putem construi un sistem educaţional şi medical mai performant”.
Conceptul a apărut în urmă cu doi ani şi îşi propune să alinieze România la standardele din Occident.