afis 6 noiembrie

Prima ședință a Grupului de lucru România – Republica Moldova pentru managementul transfrontalier al bolilelor infecțioase, la UPA din Iași

afis 6 noiembrieUniversitatea “Petre Andrei” din Iași (UPA din Iași), parteneră în cadrul Grupului de lucru România – Republica Moldova pentru managementul transfrontalier al bolilelor infecțioase a găzduit prima ședință de lucru a acestui proiect. La aceeași masă s-au adunat specialiști din diverse domenii de activitate, atât din medicină, mediul universitar ieșean,cât și din industria producției de medicamente și care au stabilit sarcinile fiecărui grup de lucru în parte.

 

Inițiatorul acestui proiect, Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” din București, a declarat că este esențială realizarea unei astfel de relații transfrontaliere, între România și Republica Moldova, cu privire la managementul bolilor infecțioase.

prof univ dr streinu cercel resize ”Eu cred că este foarte important să avem o relație transfrontalieră, mai ales că suntem două arii care vorbesc aceeași limbă. Medicina este una singura la nivel de mapamond, iar interesul nostru comun este să avem niște cetățeni care să fie sănătoși și pe care să îi putem proteja de posibile infecții. Din acest punct de vedere, la întâlnirea de astăzi (n.r. ieri) s-au găsit obiective comune foarte interesante. Punctele sensibile sunt generate de apariția de noi germeni a căror agresivitate asupra organismului uman nu este cunoscută și bine definită, motiv pentru care, unul dintre programele prezenatet în cadrul ședinței de lucru este de informare rapidă și operațională într-un sistem electronic bine definit al celor două părți”, a declarat Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel.

La prima ședință de lucru a fost prezentă și o delegație din Republica Moldova, condusă de Prof.dr. Tiberiu Holban care a evidențiat necesitatea unui astfel de proiect la pentru ambele țări. ”S-au identificat grupurile de lucru pe diferite domenii și, într-adevăr, frontierele sunt penetrabile pentru diferiți agenți Este vorba de infecții aerogene, de infecții grave ca hepatitele virale, tuberculoza, efectele HIV – SIDA, care prezintă pericol și pentru România și pentru țările europene. Republica Moldova este ca o punte de ieșire pentru celelalte state din zona de Est, este vorba de Ucraina, de Rusia, unde migrația este foarte intensivă și unde există permanent pericolul de a fi transmise diverse boli infecțioase. Noi ne vom stărui să fortificăm aceste diferite structuri de diagnostic, de cercetare, pregătirea specialiștilor, centrlee spitalicești performante care vor contribui la rezolvarea acestor probleme”, a declarat Holban Tiberiu, Șeful Catedrei de Boli Infecțioase de la Universitatea de Medicină din Chișinău.

lect univ dr alexandru bodnariu resizeUPA din Iași a prezentat în cadrul ședinței componența echipei care se va implica și proiectele pe care le vor demara, iar la următoarea ședință, din Republica Moldova, vor stabili elementele de colaborare. Astfel, din echipa de lucru fac parte Conf.univ.dr. Anca Tompea, Conf.univ.dr. Tudor Pitulac, Președintele Consiliului de Administrație și Lect.univ.dr. Alexandru Bodnariu, prodecanul Facultății de Asistență Socială și Sociologie. Acesta din urmă a prezentat direcțiile de activitate în care cei de la UPA se vor implica. ”Am identificat trei direcții în care ne putem implica. În primul rând, putem realiza evaluarea pe regiunea transfrontalieră România și Republica Moldova cu privire la gradul de informare a populației în ceea ce privește bolile infecțioase. În al doilea rând, vom putea proiecta campanii de prevenire și o a treia direcție o reprezintă construirea unui program on-line, disponibil 24 de ore din 24, unde oamenii pot beneficia de asistență în cazul depistării unei boli infecțioase”, a completat Lect.univ.dr. Alexandru Bodnariu.

prof.univ.dr. carmen dorobat resizeProf.univ.dr. Carmen Dorobăț, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Iași și partener în cadrul proiectului a declarat că activitățile de lucru se vor axa pe mai multe arii de activitate, precum ”multi-rezistență bacteriană, hepatită cu virus B și C, infecții cu HIV, prin raportare interdisciplinară și, aș spune eu în premieră, am adus lângă noi reprezentanți ai tuturor sferelor de activitate din instituțiile de învățământ superior. Este vorba de specialiști în comunicare, specialiști în arta comunicării cu pacientul, specialiștii de la medicină veterinară, specialiști în IT, specialiști în ceea ce privește bio-materialele de la Politehnică, traducători de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza”.

poza generala resizeTot în cadrul ședinței au fost integrați doi parteneri noi în proiectul transfrontalier. Este vorba de Facultatea de Medicină din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați, ai cărei reprezentanți au propus extinderea proiectului prin încheierea unui parteneriat cu Ucraina, dar și primăria orașului Dorohoi și Spitalul Clinic Municipal Dorohoi.

Următoare ședință de lucru a Grupului de lucru România – Republica Moldova pentru managementul transfrontalier al bolilelor infecțioase va avea loc  în luna decembrie, în Chișinău.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.