MG 5783 resize

Prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UPA din Iași

 MG 5783 resizeProf.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel, Managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Dr. Matei Balș” din București a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității ”Petre Andrei” din Iași.

 MG 5801 resize”Aceste zile, care marchează începutul sărbătorilor de iarnă, ne-au prilejuit un eveniment marcant la UPA din Iași și anume conferirea cele mai inalte distincții a instituției noastre, cea de Doctor Honoris Causa, domnului Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel. A fost ideea doamnelor Prof.univ.dr. Carmen Dorobăț și Conf.univ.dr. Anca Tompea de a oferi acest titlul având în vedere că instituția noastră face parte din proiectul transfrontalier, Grupului de lucru, România – Republica Moldova pentru managementul transfrontalier al bolilor infecțioase, demarat la inițiativa domniei sale”, a precizat Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași.

 

 MG 5829 resizeÎn laudațio. Prof.univ.dr. Carmen Dorobăț, Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași l-a prezentat pe Prof. Adrian Streinu-Cercel ținând cont de toate ariile sale de interes, cadru universitar, medic, cercetător, manager”Universitatea Petre Andrei din Iași  este o instituție academică a cărei devenire se îmbină cu istoria modernă a României. Tradiția recunoașterii contribuțiilor științifice și culturale și a promovării personalităților care le fac posibile, este constitutivă dezvoltării ei. Credem că, în spiritul acestei bune tradiții, Universitatea ”Petre Andrei” din Iași face un gest absolut firesc prin acordarea titlului științific de Doctor Honoris Causa – expresia cea mai înaltă a recunoașterii sale, unei individualități marcante a vieții românești, cunoscute atât în lumea medicală românească cât și în cea internațională: universitarul, intelectualul de aleasă clasă, Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel”, a precizat Prof. dr. Carmen Dorobăț în laudațio.

 MG 5875 resizeProf. Adrian Streinu-Cercel a declarat că se simte onorat de distincția conferită, ”mai ales că, astăzi, 11 decembrie, se împlinesc 100 de ani de când Petre Andrei, patronul spiritual al acestei universități, a primit Magna Cum Laude la terminarea studiilor universitare în Iași. Sper să onorez această figură ilustră a mediului academic ieșean”. Mai mult, acesta a motivat și înclinația sa către domeniul socio-uman, respectiv asistența socială și psihologie. ”În momentul în care am început să facem centrele regionale HIV/SIDA ne-am dat seama că nu putem avea succes de unii singuri, așa că am apelat la asistenții sociali și la psihologi. Unul din elementele de căpătâi al succesului înregistrat de aceste centre îl reprezintă accesul pacienților către terapie prin intermediul unor astfel de specialiști. Sper, în continuare, să avem o colaborare productivă în cadru Grupului de lucru, România – Republica Moldova pentru managementul transfrontalier al bolilor infecțioase”, a completat acesta. În final, în ceea ce privește colaborarea cu instituțiile de învățământ superior private, Adrian Streinu –Cercel a precizat că ”sectorul privat universitar este unul de viitor”.

 MG 5839 resizePropunerea acordării acestui titlu a venit din partea Facultății de Asistență Socială și Sociologie, al cărei decan, Prof.univ.dr. Cristina Stoica, a citit referatul care a stat la baza acestui demers, în timp ce Conf.univ.dr. Anca Tompea a prezentat Hotărârea Senatului universitar conform căreia Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel a îndeplinit toate criterile, așa cum prevede  Carta Universitară în astfel de situații.

 MG 5833 resizeLa eveniment au participat reprezentanții administrației locale, viceprimarul Mihai Chirica, Victor Chirilă, vicepreședintele Consiliului Județean, Debbihi Abdelmalek, Ambasadorul Algeriei, cadre didactice, medici și studenți.

În finalul ceremoniei de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa,  Corul Gavriil Musicescu, al Filarmonicii din Iași a susținut un concert de colinde.

 

 MG 5909 resize  MG 5903 resize

***

Prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel

ü  Născut la 30 august 1956 a absolvit în anul 1982 Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București.

ü  Devine intern în perioada 1982-1984 la Institutul ”N. Gh. Lupu” și ulterior la Spitalul Colentina.

ü  Se reorentează spre domeniul patologiei infecțioase urmând rezidențiatul de Boli Infecțioase în cadrul Spitalului Clinic Colentina București.

ü  Dessfășoară o activitate de formare privind diagnosticul și terapia bolilor și sindroamelor infecțioase, devenind Medic Specialist în 1988 și respectiv Meci Primat în 1993, în specialitatea Boli Infecțioase și Epidemiologie.

 

ü  Urmează stagii de specializare și perfecționare în importante centre medicale universitare și științifice din Franța, Spania, SUA. 

 MG 5841 resize  MG 5874 resize
 MG 5921 resize  MG 5791 resize

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.