MG 3554 resize

Prof.univ.dr. Ștefan Mâșu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UPA

 MG 3554 resizeComunitatea academică de la Universitatea ”Petre Andrei” din Iași are, începând de astăzi, un nou ambasador de excepție în persoana Profesorului Ștefan Mâșu, căruia i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa. ”Noi, cei de la Universitatea ”Petre Andrei” din Iași continuăm seria de evenimente speciale, dedicate unor personalități marcante din diverse domenii de activitate, iar astăzi, 13 martie, o altă personalitate, Excelența Sa, M.M.Adv. Ștefan Mâșu, doctor în economie,  a acceptat propunerea de a-i conferi cea mai înaltă distincție a instituției noastre”, a declarat Prof.univ.dr. Doru Tompea, în deschiderea ceremoniei.

 

 MG 3605Mai mult, acesta a precizat că la baza acordării acestui titlu a stat și contribuția pe care dl. Mâșu a adus-o în întreaga sa carieră pentru promovarea intereselor economice ale României, precum și pentru promovarea imaginii și activităților Universității ”Petre Andrei” din Iași în spațiul european.

 MG 3518Prof.univ.dr. Ene Dinga, de la Instititul Monetar Financiar al Academiei Române, cel care a realizat și laudatio, a precizat că nu este deloc întâmplător faptul că evenimentul de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Ștefan Mâșu a avut loc la Universitatea ”Petre Andrei” din Iași, patronată de talentul și orginalul sociolog interbelic Petre Andrei. ”Domnul Ștefan Mâșu merită cu prisosință recunoștința comunității academice a Universității ”Petre Andrei” din Iași pentru ceea ce făcut în materia cunoașterii și în direcția spiritualizării societății românești. Dar, această sintagmă înseamnă, în același timp, mult mai mult și mai semnificativ: înseamnă o investiție care se face într-o personalitate de la care se așteaptă îndrumare metodologică, clarificare conceptuală, fundare valorică”, se mai arătă în laudatio prezentat de Prof.univ.dr. Ene Dinga.

 MG 3489 resizeConf.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele Senatului UPA din Iași, a prezentat hotărârea Senatului cu privire la întrunirea comisiei și a declarat că propunerea de acordare a acestui titlu a venit din partea Consiliului Profesoral al Facultății de Economie și reprezintă o onoare pentru întreaga comunitate academică.

 MG 3554 resizeProf.univ.dr. Ștefan Mâșu a declarat că se simte onorat de titlul acordat de Universitatea ”Petre Andrei” din Iași, mărturisind totodată că  nu a mai simțit o emoție atât de specială de la susținerea primului doctorat. ”Aceste este cel de-al doilea titlu de Doctor Honoris Causa care mi se acordă. Ceea ce simt este un superlativ emoțional. De aceea, doresc să mulțumesc acestei prestigioase universități și conducerii pentru inițiativa pe care au avut-o”.

Curs de economie mondială susținut de Prof. Ștefan Mâșu

Profesorul a susținut și o conferința în fața auditoriului, din Aula Magna, pe tema ”Putere și schimbarea centrelor de putere în istoria economică a lumii”. ”SUA, încă din anii 1880, sunt pe primul loc în lume ca putere economică. În prezent, aceleași Statele Unite ale Americii, cu un PIB de 14 miliarde de dolari, sunt cel mai mare importator și consumator de energie din lume. Mare lor deficit comercial, în favoarea Chinei și a Japonei, le permite șă își finanțeze din exterior deficitul făcând din aceste două țări principalii lor debitori externi. SUA sunt și rămân în continuare cea mai mare putere industrială și geopolitică a lumii. Asistăm la un tandem SUA – China, un tandem contra naturii, care a creat o simbioză fără precedent între un stat capitalist, campion al democrației, și un stat comunist care este certat la cuțite cu drepturile omului”, a precizat Ștefan Mâșu.

 MG 3568 resize Mai mult, acesta a prezentat și evoluție viitoare a puterii și centrelor de putere la nivel mondial. ”Cam în 15 ani de acum încolo, în 2030, pe locul înâi în economia mondială va trece China, după ce Statele Unite ale Americii au dominat timp de 150 de ani. Cam în 2050, între primele trei locuri în lume, primele două vor fi ocupate de țări din Asia, respectiv China și India, cu SUA pe locul 2. Marea vedetă a acestui secol este China, țară cu două sisteme: politic – comunist și eocnomic – capitalist. Ea pleacă de pe locul patru în 2006 și depășește Japonia, rămâne în urma Uniunii Europene în ansamblu și Europa cam în jurul anului 2020-2030. După ultimele două decenii de creștere economică de 9-10%, zilelea acestea premierul chinez a anunțat trecerea la un ritm de numai ”7,5%”, în timp ce occidentalii se felicită pentru peste 1%”, a conchis profesorul.

Prof.univ.dr. Doru Tompea i-a adresat, în final, invitația lui Ștefan Mâșu de a reveni la universitate în vederea susținerii unor conferințe pe teme de economie mondială studenților de la Facultatea de Economie. 

 MG 3470 resize

 MG 3463 resize***

 

Ştefan Mâşu este doctor în economie, Membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Înalt Demnitar în  Masoneria română şi internaţională şi laureat al premiului„Anghel Rugină“ al  Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, în anul 2011.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.