Alexandru Vlad Ciurea.jpg 2

Reputatul Neurochirug, Prof.univ.dr. Alexandru Vlad Ciurea a conferențiat la UPA

Alexandru Vlad Ciurea.jpg 2”Există asemănători  majore între creierul uman și pictura lui Michelangelo, Capela Sixtină”, pictată de Michelangelo. La această concluzie a ajuns neurochirurgul  de renume mondial, Prof. univ.dr. MsC. Hc. Alexandru Vlad Ciurea în urma conferinței ”Noi idei privind anatomia ascunsă din picturile lui Michelangelo. Capela Sixtină”, susținută la Universitatea ”Petre Andrei” din Iași.

Alexandru Vlad CiureaNeurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea a mărturisit că tema conferinței a pornit de la faptul că s-au împlinit 500 de ani de la terminarea picturii Capela Sixtină în anul 2012, sărbătorită în toată lumea.

”Plecând de la cele două tablouri care alcătuiesc Capela Sixtină pictată de Michelangelo, am constat o serie de elemente de anatomie introduse în pictura din acest tablou din perioada Renașterii. De exemplu, în tabloul care înfâțișează separația luminii de intuneric, Michelangelo nu pictează gâtul lui Dumnezeu, ci, se observă în spatele gâtului trunchiul cerebral uman. Această fapt a fost remarcat de către doi anatomiști de renume care au arătat asemănarea uluitoare dintre gâtul lui Dumnezeu și elementele de neuro-anatomie umană”, a completat Prof.univ.dr. Alexandru Vlad Ciurea.

Mai mult, neurochirurgul a găsit și două explicații pentru faptul că în picturile din Geneză, ale lui Michelangelor se regăsesc părți din creierul omenesc.

”În primul rând, consider că Michelangelo era un foarte bun anatomist, cu toate că el nu a făcut niciodată disecție pe femei, ci doar pe bărbați, a reușit și a pictat-o și pe Eva în picturile sale. În al doilea rând, am o explicație ce ține de partea spirituală, pentru că a venit conform indicațiilor Papei Iulius al II-lea, care a comandat ca în picturile lui Michelangelo să existe elementul central în care Dumnezeu a creat omul dupa chipul și ființa Sa, după chipul și anatomia Sa”, a mai adăugat  Prof.univ.dr. Alexandru Vlad Ciurea.

GeneralRectorul UPA din Iași, Prof.univ.dr. Doru Tompea a declarat că este o bucurie pentru comunitatea academică a universității ca neurochirurgul să conferenție din nou.

”Prof.univ.dr. Alexandru Vlad Ciurea este memebru onorific al Senatului universității dar și Doctor Homoris Causa. Ne bucurăm să îl avem din nou alături, mai ales că astăzi a ales să conferențieze pe o temă atât de interesantă”, a completat rectorul ieșean.

În final, Alexandru Vlad Ciurea a transmis comunității academice că revine întotdeauna  cu plăcere și drag la UPA, mai ales că ”universitatea reprezintă un vârf prin calitatea actului didactic”. 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.