afis resize

România europeană-povestea cetățeniei

afis resizeElevii Liceului Teoretic ”Miron Costin” din Iași au avut parte astăzi de un seminar inedit pe tema ”România europeană – povestea cetățeniei”,  organizat în cadrul celei de-a XIV-a ediții a „Festivalului Naţional al Şanselor Tale”. Acest seminar a fost organizat sub egida Anului European al cetățenilor, care coincide cu împlinirea a 20 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatul de la Maastricht, prin care a fost introdusă cetățenia europeană. 

 

Evenimentul a fost deschis de către inspectorul Bogdan Neculau, persoana desemnată de Inspectoratului Școlar Județean Iași să se ocupe de acest festival. Acesta a  subliniat importanței unor astfel de evenimente pentru formarea continuă a elevilor. 

IMG 3482 resizeModeratorul seminarului, conf. univ. dr. Sorin Bocancea, decanul Facultății de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității ”Petre Andrei” din Iași, a făcut o istorie a cetățeniei în țările europene, punctând implicațiile actualei cetățenii europene. „Obținerea cetățeniei europene este o realizare pe care părinții și bunicii adolescenților de azi doar au visat-o. De vreme ce visul a devenit realitate, cea mai potrivită reacție din partea cetățenilor români și europeni –  mai ales a celor tineri –  este să încerce să amplifice această realitate la nivelul comunității”.

Lect. univ dr. Constantin Ilaș, cadru didactic în cadrul Facultății de Științe Politice și Administrative, le-a transmis tinerilor faptul că, actualitatea cotidiană, inclusiv cea a cetățeniei, este deja modelată de maniera în care folosim conceptele și valorile noastre. „În judecarea faptelor cotidiene utilizăm aproape instinctiv concepte precum dreptate, bine, just, legitim, legal, egalitate, cetățenie ș.a. Acestea nu sunt altceva decât creația celor pe care-i putem numi «părinți fondatori» ai Europei politice și nu numai – Socrate, Platon, Aristotel, Cicero ș.a.. Or, acestea nu sunt indiferente, neutre, ci ne modelează conștiința și acțiunea pentru că prin acestea noi înșine ne definim astfel încât viața noastră dobândește un anumit chip și ia formă și destin”.

IMG 3465 resizeÎn cadrul dezbaterii, lect. univ. dr. Mark Bucuci a menționat că Uniunea Europeană este o poveste de succes. „În ea se împletesc o secvență politică, una economică, una juridică etc. Componenta juridică este constituită, în primul rând, de jurisprudența Curții Europene de Justiție (CEJ), în cadrul căreia întîlnim situații concrete ale oamenilor care și-au apărat drepturile cetățenești în raport cu instituțiile comunității europene sau ale statelor membre”. În același timp, Mark Bucuci a amintit de  momentele de cotitură ale jurisprudenței CEJ, arătând că introducerea cetățeniei europene prin Tratatul de la Maastricht a fost, de fapt, pregătită de cazurile concrete soluționate de jurisprudența CEJ.

Dezbaterea a fost centrată pe aspecte privind istoria construcției Europene și a conceptului de cetățenie, pe felul în care drepturile conferite de cetățenia europeană sunt prezente în viața cotidiană. Scopul activității este pe de o parte acela de a face cunoscute tinerilor drepturile cetățenilor Uniunii Europene și, pe de altă parte, acela de ilustra felul în care tinerii pot beneficia de ele în mod direct și concret. Relevența acestui demers a fost punctată și de conf.univ. dr Sorin Bocancea: „În România modernă și contemporană, Europa a fost întodeauna un model. De aceea se și spunea că «Europa este cu ochii pe noi». Obținerea cetățeniei europene este o realizare pe care părinții și bunicii adolescenților de azi doar au visat-o. De vreme ce visul a devenit realitate, cea mai potrivită reacție din partea cetățenilor români și europeni –  mai ales a celor tineri –  este să încerce să amplifice această realitate la nivelul comunității”.

Organizatoarea din partea Liceului Teoretic „Miron Costin” a fost prof. Anca Bucuci. La eveniment a fost prezentă și directoarea adjunctă a liceului, Genovica Vulpoi. Seminarul „România europeană-povestea cetățenieiˮ a fost organizat în parteneriat cu Universitatea „Petre Andreiˮ din Iași și Institutul de Studiere a Ideologiilor (ISI). La seminar au participat elevi din clasele terminale și cadre didactice ale Liceului Teoretic Miron Costin”. 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.