afis 19 noiembrie resize

”Adopția trebuie văzută ca o măsură în folosul copiilor copii și nu ca una de protecție”

afis 19 noiembrie resizeAcest mesaj le-a trimis viitorilor asistenți sociali, Bogdan Adrian Panait, Președintele Oficiului Român pentru Adopții din București. Prezent la Iași, cu ocazia workshop-ului – Adopția, o altă cale firească de a deveni părinte”,  organizat de Universitatea ”Petre Andrei” din Iași, Bogdan Adrian Panait le-a vorbit studenților, cadrelor didactice, dar și specialiștilor în domeniu despre situația din sistemul asistenței sociale din România.

 

 MG 3403 resize”Adopția nu este o măsură de protecție, e o măsură juridică care stabilește relația dintre cel care adoptă și adoptat. Adopția trebuie văzută altfel decât până acum, trebuie vazută ca o măsură pentru copii, o acțiune în favoare copilului. Acesta este cel aflat în dificultate”, a explicat președintele Oficiului Român pentru Adopții. Mai mult, acesta a prezentat și o statistică îngrijorătoare cu privire la situația copiilor abandonați din România, dar și în ceea ce privește resursa umană din sistem. ”În sistemul de adopție din România, la nivelul actual sunt aproximativ 63 000 de copii cu vârste cuprinse între 0-18 ani, 19.200 în asistență maternal și mai bine de 23 000 în centrele de plasament. În ceea ce privește numărul de asistenți sociali sunt 13000 în prezent și 33000 de angajați, din care, din păcate, doar 1000 sunt specialiști în domeniu. Motiv pentru care, în România, sunt foarte mulți asistați sociali, tocmai pentru că avem foarte puțin specialiști în domeniu”, a mai completat Bogan Adrian Panait.

 MG 3438 resizeNumărul mare de copii abandonați care se regăsesc în sistem a fost evidențiat și de către Florin Ion, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași. ”Din păcate, județul Iași participă cu un număr serios de copii la statistica prezentată de domnul Bogdan Panait. În prezent avem 1200 de copii în asistență maternal și încă 1300 în plasare familial. Din păcate, Iașul a fost mai tot timpul în fruntea listei din acest punct de vedere”. Totodată, Florin Ion a mulțumit Universității ”Petre Andrei” din Iași pentru organizarea unui astfel de eveniment , între cele două instituții existând o convenție prin care studenții de la Facultatea de Asistență Socială și Sociologie fac practică în cadrul direcției.

 MG 3429 resizeLa workshop-ul organizat de universitatea ieșeană a participat și Psihologul Ramona Popa, Consilier în cadrul Oficiului Român pentru adopții, care le-a vorbit studenților despre meseria pentru care se pregătesc. ”Dacă ați optat pentru această meserie, la început, nu veți avea experiență, ceea ce, din punctul meu de vedere este un lucru bun, pentru că nu sunteți contaminați de sistem. E un domeniul foarte complex, care schimbă destine, sunt decizii pe care le veți lua și cu care nu vă puteți juca. Munca de asistent social e una foarte complex, care dincolo de pregătirea riguroasă, trebui să aveți unele calități, cum ar fi sensibilitatea, empatia și mai ales răbdarea”, le-a explicat Ramona Popa.

 MG 3441 resizeEvenimentul a beneficiat și de o parte pratică, în care Lect.univ.dr. Oana Bădărău, cadru didactic în cadrul Facultății de Asistență Socială și Sociologie, a prezentat un rezultate unui studiu ”Satisfacția profesională în rândul asistenților sociali. Studiu exploratoriu”, studiu realizat în colaborare cu Lect.univ.dr.  Viorel Robu, prodecanul Facultății de Psihologie și Științele Educației.  lucrarea noastră a urmărit explorarea rolului pe care anumite caracteristici socio-demografice şi profesionale, respectiv percepţia cu privire la nivelul de stres îl au în predicţia nivelului satisfacţiei faţă de muncă în rândul asistenţilor sociali., a conchis Lect.univ.dr. Oana Bădărău.

 Prof.univ.dr. Cristina Stoica, unul dintre moderatorii evenimentului a declarat că prin acest workshop ”s-a încercat să se aducă în prim plan realitatea dură, crudă a ceea ce înseamnă meseria de asistent social într-o perioadă economic atât de dificilă, atât pentru sistem, cât și pentru părinți, întrucât sunt din ce în ce mai multe cazurile în care abandonurile au loc direct în maternitate”. De partea cealaltă, Conf.univ.dr. Anca Tompea a conchis afirmând ”că speră ca Universitatea ”Petre Andrei” din Iași să ofere în continuare cei mai buni specialiști în domeniul asistenței sociale”.

 MG 3422 resize

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.