72879 sfantul apostol andrei

SFÂNTUL APOSTOL ANDREI – OCROTITORUL

72879 sfantul apostol andreiSfântul Apostol Andrei, născut pe malul lacului Ghenizaret, Betsaida, fiul lui Iona din Galileea, fratele lui Petru, primul dintre ucenicii lui Hristos și ucenic al  Sfântului Ioan Botezătorul, Sfântul Andrei a urmat Mântuitorul, însoțindu-l pe Domeniile Tării Sfinte, fiind martor al faptelor minunate săvârșite de Domnul împărtășindu-se și împrăștiind din cuvântul acestuia,  a văzut patimile sale, a plâns moartea Lui pentru noi și s-a întărit în credință, în ziua învierii.

 

După înălțarea Domnului la cer și după Cincizecime, Apostolii au mers în lume pentru propovăduire. Întâiului chemat Andrei i-a revenit să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia, Macedonia până la Marea Neagră și Dunăre. SfântulAndrei a  avut un sfârșit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus Crucea Sfântului Andrei.

              Sfântul Apostol Andrei, cel dintâi chemat, ocrotitorul României, așa este prezent în calendarul bisericesc anticipând încreștinarea noastră, a românilor, ziua lui de pomenire fiind sărbătoare națională, îndemnându-ne să reflectăm la destinul nostru și la misiunea noastră pe pământ.

În hermeneutica creștină iubirea de Dumnezeu și de credință în acesta, prin Sfinții Apostoli ne conferă și un profund sentiment de datorie și speranță că oblăduirea și grija ocrotitorului nostru, Sfântul Andrei se regăsesc în viața  comunităților noastre academice, a creațiilor instituționale ce poartă numele acestuia.

Petru P Andrei foto 2 1 resizePetre Andrei foto 3 1 resizeÎn istoria Fundației Academice Petre Andrei și a Universității PetreAndrei am beneficiat puternic de amprenta spirituală și ocrotirea patronimului nostru, așa cum cei care l-au deținut, respectiv Petre C. Andrei-savantul și Petru P.Andrei-fondatorul acestor instituții I-au purtat cu cinste, onoare și credință numele.  Așa cum și noi I-am simțit, în momentele grele și abisale, ocrotirea și îndemnul la speranța pe care în noaptea Sfântului Andrei, românii o proiectează asupra Destinului lor.        

                                                                         Prof.univ.dr. Doru Tompea

                 Rectorul UPA din Iasi                                             

                                                                                                                                   

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.