Miercuri, 6 noiembrie, la Academia Română – filiala Iași a fost organizată o ceremonie în memoria academicianului Teodor Dima, Cetățean de Onoare post – mortem al Municipiului Iași care marți, 5 noiembrie, ar fi împlinit 80 de ani.

„Este un moment emoționant în care îl readucem în memoria publică pe academicianul Teodor Dima. A fost una din personalitățile cu care ne mândrim. Consilierii locali au votat în unanimitate pentru acordarea acestui titlu. Este o formă de apreciere, de recunoștință pentru școala românească în ansamblul ei. Din nefericire, nu reușim să ținem pasul cu aceste personalități, pentru că titulatura de Cetățean de Onoare ar fi trebuit să fie acordată în timpul vieții. Aș fi vrut să se bucure, să aprecieze acest titlu acordat, dar este bine măcar acum”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Filosoful și logicianul Teodor Dima a devenit Cetățean de Onoare al Municipiului Iași în urma votului consilierilor locali din ședința de pe 31 octombrie. Primarul Mihai Chirica a înmânat titlul membrilor familiei acestuia.

Din partea Universității „Petre Andrei” din Iași a fost prezent la eveniment Prof.univ.dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație. „Țin să îi mulțumesc domnului primar Mihai Chirica pentru celeritatea cu care a răspuns doleanței noastre, a Academiei Române – Filiala Iași, a Institutului de Cercetări Economice și Sociale „Gheorghe Zane”. Sunt plin de emoție pentru că am avut, pe lângă alte multe privilegii de vecinătăți cu Profesorul Teodor Dima, l-am avut și pe acela de a îmi acorda ultimul interviu. Ultima expunere publică a domniei sale a fost pe 9 mai 2018”, a mărturisit Prof.univ.dr. Doru Tompea.

În cadrul simpozionului comemorativ au mai luat cuvântul Acad. Viorel Barbu, „Profesorul Tudorel Dima; elogiu cărturarului”, Acad. Alexandru Surdu, „Despărțirea de Tudorel Dima”, Acad. Alexandru Boboc, „Teodor Dima în amintirile mele”, Prof. univ. dr. Ștefan Afloroaei, m.c., „În apropierea unor clasici”, Prof. univ. dr. Marin Aiftincă, „Gânduri despre academicianul Tudorel Dima”, Prof. univ. dr. emerit Petre Dumitrescu, „Teodor Dima, inițiator al schimburilor academice internaționale”, Prof. univ. dr. Laurentiu Șoitu, „Ultimul Revelion”.

***
Născut la 5 noiembrie 1939, academicianul a devenit doctor în filosofie în anul 1973. Viața lui Teodor Dima este strâns legată de Iași, în special de Catedra de Istoria Filosofiei și Logică de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. A urcat toate treptele ierarhiei universitare până la aceea de profesor (1990 – 2009) în cadrul Facultății de Filosofie, al cărei decan a fost (1992 – 2000). În perioada 2000 – 2004 a ocupat funcția de cancelar general al Universității „Al. I. Cuza”.

Membru titular al Academiei Române din anul 2011, Dima a fost timp de 23 de ani director al Institutului de Cercetări Economice și Sociale „Gheorghe Zane” al Academiei Române – Filiala Iași. Numele său este strâns legat și de comunitatea academică a Universităţii „Petre Andrei” din Iaṣi, primind titlul de Doctor Honoris Causa.

În paralel a desfășurat o bogată activitate publicistică, fiind totodată membru sau redactor-șef al numeroase colegii de redacție ale revistelor de specialitate din țară și străinătate. A participat la numeroase congrese și dezbateri internaționale, fiind invitat să conferenţieze în cadrul a peste 70 sesiuni ṣtiinţifice naţionale și internaționale. A fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Nord din Baia Mare, Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța, Universitatea din Pitești și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. În 2007 a devenit Cetățean de Onoare al orașului natal, Brăila.

A încetat din viaţă la 1 ianuarie 2019 la Iaṣi, la vârsta de 79 ani