Studenții Universității Petre Andrei din Iași au avut parte astăzi, 12 decembrie 2018, de o serie de cursuri practice susținute de către specialiști din cadrul Penitenciarului Iași.

În cadrul Atelierului de practică: Spre angajare, prin practică, un asistent social, un psiholog și doi educatori au prezentat tinerilor drumul pe care trebuie să îl parcurgă un student în procesul de desfășurare a stagiului. În sală au fost prezenți studenți, din cadrul Facultății de Psihologie, Științele Educației și Asistență Socială care au desfășurat deja ore de practică, în cadrul Penitenciarului Iași, și care au putut prezenta propriile experiențe, subliniind necesitatea implicării în activitățile de voluntariat, pentru a-și crește șansele de angajabilitate.

A urmat o conferință de lansare a Proiectului Prevenirea criminalității în cadrul căreia studenții Universității Petre Andrei au fost anunțați că se pot implica în acest proiect. Astfel, ei vor participa la activități de prevenire primară, respectiv întâlniri în cadrul liceelor pentru a prezenta aspecte legate de vătămarea corporală, viol, consumul de droguri; prevenția secundară (probațiune) și prevenția terțiară, care va viza cazurile de recidivă.

Al treilea curs practic a fost reprezentat de conferința de lansare a Strategiei Naționale de Reintegrare Socială a Persoanelor Private de Libertate 2015-2019. Acest eveniment a avut drept obiectiv prezentarea unor direcții de acțiune, cu obiective precise, concretizate în proiecte de activitate care se vor desfășura în în cadrul centrelor de plasament, împreună cu IPJ Iași. În vederea punerii în practică a acestei strategii, se impune realizarea unui proces de colaborare între diferite instituții, care vor acționa concertat, în vederea reintegrării celor care au fost privați de libertate. Profesorii și studenții Universității Petre Andrei din Iași vor fi implicați în acțiuni de reintegrare socială, dar și de prevenire a viitoarelor infracțiuni, alături de reprezentanți ai societății civile. În acest sens, se vor desfășura campanii de conștientizare a comunității locale cu privire la problemele cu care se confruntă foștii deținuți.