Un nou an universitar a debutat la Universitatea „Petre Andrei” din Iași
Singura universitate privată și cu grad de încredere din regiunea de Nord-Est a țării, Universitatea „Petre Andrei” din Iași (UPA din Iași), a început un nou au universitar. ”Este un an al reformatării academice, un an în care vom regândi toate specializările de studiu și în care vom deschide altele noi”, a transmis Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași.
„UPA s-a născut dintr-o credință că învățământul se poate dezvolta calitativ și performant și în spațiul privat, un spațiu care să adune la un loc calitatea și performanța. Universitatea noastră și-a câștigat notorietatea într-o competiție nu tocmai onestă. Privatul este privit ca o zonă care vrea să fenteze statul. Noi, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, întodeauna, în raport cu unversitățile de stat care ne-au format și pe noi înșine ca dascăli, cât și față de stat, prin cei o sută de mii de absolvenți din istorie, am fost corecți”, a mai completat rectorul.
Teodor Meleșcanu a deschis noul an universitar la UPA
Teodor Meleșcanu, fost director SIE și fost Ministru al Afacerilor Externe, a fost prezent la festivitatea de deschidere a noului an universitar. „E un sentiment de emoție specială când asiști la deschiderea unui an universitar, asemănător cu cel când mergi pentru prima oară în clasa întâi. Pentru noi, cadrele didactice, reîntâlnirea cu studenții este un moment de bucurie, de fericire pentru a vă deschide mintea și inima spre cunoaștere. Vă îndemn să vă situați în zona de performanță și să profitați de toate condițiile pe care le aveți la această universitate. Vă doresc foarte multă capacitate de a învăța și respect pentru cartea pe care o învățați aici”, a transmis Teodor Meleșcanu.
Mai mult, acesta a vorbit în fața studenților și a cadrelor didactice despre situația învâțământului românesc. „Sistemul de învâțământ de la noi se află într-o stare de suferință. Sistemul de finanțare, concurența neloială dintre sistemul de stat și cel privat, dar și implicare politicului au făcut din învățământul românesc un domeniu în suferință. Nu există valoare mai mare ca cea a resurselor umane”, a conchis acesta.
În afară de partiparea la festivitatea de deschidere a anului universitar 2014-2015, prezența lui Teodor Meleșcanu a fost prilejuită și și de înființarea unui modul postuniversitar de diplomație publică în cadrul Facultății de Științe Politice și Administrative.
Preotul Constantin Sturzu, consilier cultural şi probleme mass-media de la
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, a transmis mesajul Înalt Presfințitului Mitropolit Teofan. „Mitropolitul are o relație specială cu această instituție, a fost aici și a sfințit-o și are și o legătură de suflet cu Rectorul Doru Tompea. Vă transmit tuturor să îndrăzniți, pentru că veți birui”.
Prof.univ.dr. Doru Tompea a dat citire mesajelor transmise de Cristian Adomniței, Președintele Consiuliului Județean Iași și Dan Cârlan, Prefectul Județului Iași.
„Îmi exprim regretul că astăzi, în zi de sărbătoare pentru Universitatea „Petre Andrei”, nu pot fi alături de Dumneavoastră, deși mi-aș fi dorit din toată inima. Universitatea Petre Andrei este cea mai renumită universitate privată din România și, pentru orașul nostru, este instituția care adaugă la statutul Iașului de oraș universitar mai multă noblețe și efervescență. Contribuția Dvs. la asanarea discursului public, la scoaterea la lumină a unor teme majore pentru spațiul public românesc rămase în penumbră în ultimii 25 ani, precum și implicarea Dvs. în viaţa cetăţii, sunt, într-o democraţie tânără, cum este cea românească, un câştig pentru echilibru şi progres! În ceața care a învăluit dezbaterea publică, vocea și contribuția corpului didactic al Universității „Petre Andrei” a adus și aduce mult mai multă claritate”, a transmis Cristian Adomniței întregii comunități academice de la UPA.
Prof.univ.dr. Doru Tompea a precizat că Dan Cârlan a dorit să aducă un mesaj din partea Instituției Prefectului în această zi dar nu a putut fi prezent fizic, însă a „a transmis un gând bun atât studenților, cât și cadrelor didactice”.
În finalul deschiderii, fiecare decan de la cele cinci facultăți a adresat mesajele către noii studenți. „Dacă noi suntem o universitate care ș i-a câștigat renumele în comunitate, vă doresc să fim cu toții o comunitate în universitate”, a precizat Prof.univ.dr. Cristian Bocancea, Decanul Facultății de Drept. „Să înveți pentru tine, dar șă știi pentru toți, aceasta e deviza Facultății de Economie”, a transmis decanul Conf.univ.dr. Diana-Viorica Lupu. „La Facultatea de Asistență Socială și Sociologie încercăm ca la finalul celor trei ani de studiu să formăm specialiști care să aducă valoare socială și alături de care vom încerca să schimbăm societatea românească pentru a fi mai incluzivă”, a declarat Prof.univ.dr. Cristina Stoica. „Pentru mine este o dublă bucurie, în primul rând pentru deschiderea noului an universitar, dar și inaugurarea modului de studiu Diplomație Publică, a mărturisit Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, decanul Facultății de Științe Politice și Administrative.
Prof.univ.dr. Tudor Pitulac, Președintele Consiliului de Administrație, a declarat că „de fiecare dată, începerea unui nou an universitar reprezintă o provocare intelectuală”. .
Noul an universitar vine la UPA și cu două noutăți pentru viitorii și actualii studenți. În primul rând, din acest an demarează și modulul de „Diplomație Publică”, dar și înființarea a patru colegii pentru absolvenții de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat în domeniile Juridic, Psiho-Asistențial, Economic și Funcționari Administrativi.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!