În perioada 10-12 noiembrie 2019 s-a desfășurat la Sinaia Conferința Națională a Consilierilordin cadrul proiectului Elevi și studenți în anul Centenarului, finanțat de Primăria sectorului 1, București, prin Programul Centenar pentru toți, în parteneriat cu Universitatea din București.

Universitatea ”Petre Andrei” din Iași a fost reprezentată de lector univ. dr.Lavinia Maria Pruteanu, prodecan al Facultății de Psihologie, Științele Educației și Asistență Socială, în calitate de director al Centrului de Consiliere Educațională și Formare Creativă ”Ion Holban”, și de studenta Cristina Săndulache, de la Facultatea de Drept, în calitate de reprezentant al Ligii Studenților.

Activitățile avute în vedere prin acest proiect cultural vizează marcarea cu ajutorul instrumentelor educaționale și al noilor tehnologii a unor evenimente istorice importante pentru evoluția statului român, precum Marea Unire din 1918 și parcursul de recunoaștere internațională a acesteia.

Proiectul creează o „oglindă“ peste veac: pe de o parte, viața și activitatea elevilor și studenților din marile centre universitare, așa cum se oglindesc în mărturiile de epocă (arhive naționale, cărți, fotografii, înregistrări ale unor mărturii din presa vremii), pe de altă parte, viața și preocupările elevilor și studenților actuali, consemnate prin interviuri, fotografii și prin implicarea în valorizarea memoriei Marii Uniri, dar și a memoriei locale specifice.