UPA din Iasi prezenta la Congresul Științific ”Afirmarea domeniilor profesionale ale protecţiei şi antreprenoriatului social în ţările post-socialiste”, Chișinău, 1-4 iunie, 2016

Foto Congress Chisinau 1Reprezentanții Universității “Petre Andrei” din Iași din cadrul Facultății de Asistență Socială și Sociologie, Conf.univ.dr Anca Tompea și Prof. univ. dr Victor Nicolaescu au participat la Primul Congres Științific ”Afirmarea domeniilor profesionale ale protecţiei şi antreprenoriatului social în ţările post-socialiste”, care a avut loc în Chişinău, pe data de 1-4 iunie, 2016.

Congresul, înscris ca o continuare a Conferinţei Internaţionale pentru Avansarea Profesiei de Expert Social în Ţările cu Economie în Tranziţie din 2015 şi a discuţiilor ulterioare sub egida IASSW, IFSW Europe, ICSW, EASSW şi CSWE a avut următoarele obiective:

 

  1. Dezvoltarea profesiei de expert social în ţările post-socialiste în baza standardelor internaţionale;
  2. Promovarea antreprenoriatului social ca un aspect de baza al profesiei noi de expert social în ţările post-socialiste;
  3. Crearea oportunităţilor profesionale durabile în domeniul antreprenoriatului social pentru tinerii din ţările post-socialiste.

În cadrul Congresului Științific cu participare internațională, derulat la Chișinău, delegația Universității “Petre Andrei” din Iași, Facultatea de Asistență Socială și Sociologie,  a prezentat lucrarea “Stadiul actual al dezvoltării sistemului național de asistență socială în România. În contextul în care în România se înregistra un procent de 40,4% din populație aflată în risc de sărăcie sau excluziune socială (în anul 2013), după o perioadă de criză economic ce a afectat profund toate categoriile sociale și s-au minimalizat functiile sociale ale “statului asistențial” se constată abordarea într-o manieră mult mai precaută a unor intervenții de tip “universalist” ale protecției sociale. Astfel, au fost reliefate principalele coordonate ale situației statistice privind sărăcia și nivelul excluziunii sociale în România, evidențiindu-se principalele repere ale construirii sistemului național de asistență socială din punct de vedere legislativ și instituțional precum și stadiul actual al dezvoltării serviciilor sociale și al profesionalizării asistenților sociali din România. Din perspectiva dinamicii recente de consolidare a unui sistem de asistență socială focalizat pe atingerea unor obiective agreate la nivel european și național, au fost subliniate principalele direcții de acțiune și provocările unor scenarii de întărire a unor funcții sociale orientate către cetățenii ce au nevoie de protecție și ocrotire pentru a se asigura un nivel adecvat de incluziune socială și reducere a gradului de sărăcie.

Delegația Universității “Petre Andrei” din Iași, în expunerea realizată a menționat faptul că România, prin eforturile întreprinse în a se dezvolta un sistem de asistență socială corelat dinamicii socio-economice, prin lecțiile învățate și rezultatele înregistrate poate constitui o referință structurală în ceea ce privește adaptarea și punerea în aplicare a unor noi mecanisme funcționale ce au nevoie de validare având în vedere faptul că se constată o anumită dualitate la nivelul teoriei și practicii.

Lucrările Congresului Științific derulat la Chișinău în perioada 1-4 iunie, 2016 au permis identificarea unor noi oportunități de colaborare cu rețelele internaționale și europene din domeniul asistenței sociale, urmând ca în perioada următoare să se întreprindă acțiuni concrete de lucru cu specialiștii din cadrul asociațiilor școlilor de asistență socială (International Association of Schools of Social Work – http://www.iassw-aiets.org/și European Association of Schools of Social Work http://www.eassw.org).

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.