Prezent la Iași pentru a-și lansa cel mai recent volum, Politically Incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă”, sociologul Vasile Dâncu a vorbit despre o „Românie blocată și indivizibilă și despre” o „politică de birou”, practicată în acest moment la nivel național.
„Am scris această carte încercând să decodific blocajele unei Românii tot mai absente, a unei Românii care excelează în istorie tocmai printr-un pasivism care nu este caracteristic pentru națiunea noastră. Am încercat să vedem de ce această Românie se confundă, câteodată, cu un teritoriu al nimănui, de ce cetățenii sunt apatici, de ce avem o Românie invizibilă de care nu ne place să vorbim. În acest sens am găsit și o serie de soluții, pe care le-am numit „Scenarii pentru o Românie posibilă”, a mărturisit Vasile Dâncu. Mai mult, acesta consideră că țara noastră are șanse să își revină, dar trebuie să respecte câteva condiții, pe care le prezintă în cartea lansată ieri, la Iași. „Este foarte importantă reconstruirea instituțiilor statului.. Noi nu respectăm regulile conviețuirii, ceea ce este o greșeală. Ar fi esențial să resetăm politica din acest moment, una care să fie mult mai umană, care să pornească de la om și să se întoarcă înapoi spre individ. În acest moment se face doar politică din birou, iar oamenii la care facem referire sunt abstracți, statistici”.
Prof.univ.dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație al UPA din Iași, i-a mulțumit lui Vasile Dâncu pentru că a ales să își lanseze volumul la Iași. „Eu consider că Vasile Dâncu este în continuare un om de care societatea și zona politică are nevoie, mai ales acum. Cartea lansată astăzi (n.r. ieri) este foarte actuală și se potrivește perfect cu ceea ce se întâmplă acum la nivel național, din punct de vedere politic. E o carte care se citește pe nerăsuflate, care conține texte de opinie publicate nu doar în Revista Sinteza”.
Conf.univ.dr. Adrian Netedu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza„ din Iași, a caracterizat cartea lansată drept una „foarte densă”, care se citește cu creionul în mână. „Dacă o să fiți atenți, în lecturarea acestei cărți, la notele de subsol veți avea o mare surpriză: domnul profesor este la zi cu marele cărți de cercetare socială din toată Europa, cu preponderență din Franța”. Despre primul capitol al acestei cărți, „România blocată. Paradoxul societății fără însușiri”, Prof.univ.dr. Adrian Netedu consideră că este „una dintre cele mai bune radiografii din perspectiva cercetării sociale pentru România și societatea civilă„.
Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, Rectorul UPA din Iași, a precizat faptul că studiile și articolele ce se regăsesc în volumul lansat au fost elaborate de autor în ultimii doi-trei ani. „În pofida faptului că aceste materiale pot fi considerate texte în sine, studii, între ele există o continuitate. Întreaga analiză pe care Domnul Dâncu o realizează societății românești reușește să surprindă mai multe fațete care întruchipează un mare regret pentru incapacitatea constituirii unui spațiu social așa cum ni l-am dorit”.
Lansarea a avut loc la Librăria Casa Cărții, în parteneriat cu Editura Școala Ardeleană și Sedcom Libris.