MG 7039 resize

Ziua Națională a Statelor Unite ale Americii sărbătorită la UPA din Iași

 MG 7039 resizeDe 4 iulie, The Star Spangled Banner, imnul național al Statelor Unite ale Americii (SUA), și „Desteaptă-te române, imnul României, au răsunat la unison în Aula Magna a Universității „Petre Andrei” din Iași. Ambasadori, profesori universitari din SUA, demnitari, foști miniștri și studenți, reprezentanați ai autorităților și instituțiilor locale au participat la evenimentul organizat de Facultatea de Științe Politice și Administrative din cadrul UPA cu prilejul implinirii a 238 de ani de la declarația Independenței Statelor Unite ale Americii.  În deschiderea evenimentul, familia profesorului Aurelian Crăiuțu, soția Cristina și fetița de 7 ani, Sophia, au oferit Universității „Petre Andrei” din Iași steagul Statelor Unite ale Americii.   

 

 MG 7060 resizeFacultatea de Științe Politice si Administrative marchează astăzi ziua națională a celui mai important partener strategic al României. Suntem onorați de mesajele șefului misiunii diplomatice a SUA la București, Excelența Sa dl. Duane Butcher, și al ambasadorului desemnat al Marii Britanii, Excelența Sa dl Paul Brummell, precum și de prezența excepțională a Prof. Aurelian Crăiuțu, de la Unviersitatea Blumington, Indiana, SUA, și a fostului Ministru de Externe, dl. Cristian Diaconescu. Sperăm ca parteneriatul între România și SUA să fie de lungă durată. Dumnezeu să binecuvânteze România așa cum a făcut-o cu America”, a declarat Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, decanul facultății organizatoare.

 

Prof.univ.dr. Doru Tompea a citit mesajul pe care șefului misiunii diplomatice a SUA la București, Excelența Sa dl. Duane Butcher, a dorit să îl transmită cu ocazia evenimentului organizat de UPA cu prilejul zilei naționale a Statelor Unite ale Americii.

mesaj CDA Duane Butcher var 2Îmi face o deosebită plăcere să vă transmit salutări şi sincere felicitări pentru organizarea acestui extraordinar eveniment în această zi, care are o importanţă specială pentru noi, prietenii dumneavoastră din Statele Unite ale Americii. Astăzi, de 4 iulie, este timpul să ne amintim ce s-a întâmplat în urmă cu 238 de ani şi ce semnificaţie au avut acele evenimente pentru întreaga lume. În data de 4 iulie 1776, un mic grup de patrioţi americani au declarat că oamenii sunt creaţi egali, sunt liberi să gândească, să se roage şi să îşi caute fericirea. Declaraţia de Independenţă pe care o sărbătorim astăzi a stabilit că destinul nostru ca popor se va decide nu pentru noi, ci de către noi. România, partenerul nostru strategic, a parcurs ea însăşi un drum extraordinar, de la tiranie la libertate, de la naţiune prizonieră la aliat în cadrul NATO, în decursul unei singure generaţii. Noi, Statele Unite ale Americii vom fi alături de dumneavoastră, aşa cum şi dumneavoastră aţi fost alături de noi. Aceasta este promisiunea Americii în această zi în care sărbătorim Independenţa Americii”, a transmis Excelența Sa dl. Duane Butcher.

 MG 7082 resizePrezent la eveniment, Excelența Sa Paul Brummell, Ambasadorul desemnat al Marii Britanii în România, a mărturisit ”că este o mare onoare pentru mine să fiu aici pentru a sărbători ziua națională a SUA. Marea Britanie a fost implicată direct în Independența Statelor Unite ale Americii, iar, în prezent, cele două state au foarte multe lucruri în comun, au parteneriate solide. Toate cele trei țări, SUA, Marea Britanie și România, promovează valorile democratice, iar SUA joacă un rol vital în lumea modernă”.

 MG 7085 resizeProf.univ.dr. Florin-Daniel Șandru a transmis mesajul Senatului Universitar al UPA cu prilejul zilei naționale. „Împlinirea celor 238 de ani de la ratificarea Declarației de Independență a SUA, eveniment ce a avut loc pe 4 iulie 1776, a fost un motiv de bucurie și la UPA, unde sărbătorim ziua națională a Americii. Declarația de Independență rămâne și azi un simbol al libertății, iar noi suntem educați, în această comunitate academică, în spiritul libertății, pe care îl prețuim și îl respectăm prin tot ceea ce facem. Invoc aici un citata din Mill, care cred că exprimă esența democrației: .Chiar dacă întreaga omenire ar fi de o singură părere, cu exceptța unei singure persaone, omenirea nu ar fi mai îndreptățită să reducă la tăcere acea singură persoană, decât ar fi aceasta din urmă să reducă la tăcerea întreaga omenire”.

 MG 7092 resize În a doua parte a evenimentului au urmat conferințele susținute de Prof.univ.dr. Aurelian Crăiuțu, de la Universitatea Indiana, Bloomington USA, cu tema ”Despre democrație în SUA, despre Democrație în România” și de Cristian Diaconescu, fost Ministru de Externe, pe tema ”Parteneriatele strategice ale României”.

”Despre democrație în SUA, despre Democrație în România”

 MG 7160 resizeEste un moment deosebit pentru mine, ca cetățean al ambelor țări, să vorbesc despre sărbătorirea victoriei libertății. Voi porni de la afirmația lui Stendahl care a caracterizat Statele Unite ale Americii orin trei cuvinte: această țară este singulară, acolo unde omul este condus de 3 lucruri: bani, Dumnezeu și libertate. Evident că e vorba de o metaforă, care a rămas puternică până în ziua de astăzi. Încă din 1776 America începe să fie văzută drept viitorul omenirii”, a declarat în deschiderea conferinței Aurelian Crăiuțu.

În prelegerea sa, profesorul de la Universitatea Indiana a prezentat și chintesența surprinsă de gânditorul politic francez, Alexis de Tocqueville, care a descoperit trei mituri fundamentale ale succesului American. ”În primul rând, libertatea politică și religioasă merg mână în mână. În al doilea rând, spiritul de autoguvernare este substanța democrației americane și conceptul de societate civilă este foarte dezvoltat. În al treilea rând, interesul propriu este bine înțeles, ca bine comun, în America individualismul luminat reprezintă cheia democrației”, a mai completat acesta. Cât despre democrația din România, Prof.univ.dr. Aurelian Crăiuțu a precizat că „este o iluzie crezând că se poate schimba ceva prin vot. Guvernarea nu se face de sus în jos, ci de jos în sus. E nevoie de o regândire a viziunii asupra binelui comun în România, care să ducă la inventarea unui patriorism constituțional, așa cum e în America, unde Constituția americană îi leagă pe toți cetățenii, indiferent de limba vorbită”.

”Parteneriatele strategice ale României”

 MG 7166 resizeÎn ceea ce privește parteneriatele strategice ale României, fostul Ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a mărturisit că acestea au reflectat o stare de spirit popular și o deschidere de la care poporul românat nu s-a derogat în nici un moment. ”Parteneriatele cu Marea Britanie și cu Franța, de exemplu, au avut un sprijin popular imens. Sunt parteneriate în care românii nu și-au dorit decât securitatea, cum e în cazul cu SUA. Din păcate, sunt parteneriate unde s-a dorit mai mult, dar suferă din cauza unui unilateralism. Avem parteneriate strategie cu țări cu care am avut conflicte și cu care am știut să ni le rezolvăm, cum este cazul Ungariei, care a fost prima ușă economică pentru România în Europa. Suntem printre puținele state care au parteneriate și cu Israel și cu Palestina”, a declarat  Cristian Diaconescu.

 MG 7096 resizeÎn final, Rectorul UPA din Iași, Prof.univ.dr. Doru Tompea, a precizat că „evenimentul de azi se constituie într-un omagiu pe care comunitatea academică de la UPA din Iași îl aduce întregii națiuni americane. Recunosc că sunt un fan al Constituției americane, am un respect deosebit față de Părinții Fondatori ai Americii, față de Declarația de Independență de pe 4 iulie 1776, de la Philadelphia și pentru Constituția Americii adoptată în 1787, care constituie pilonii națiunii și ai democrației americane. Un model de democrație, de drepturi și libertăți civile, de stat de drept. La Mulți Ani America!”. MG 7200 resize

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.