Lansare de carte: Bişniţari, descurcăreţi, supravieţuitori – de Zoltán Rostás și Antonio Momoc
Universitatea ”Petre Andrei” din Iași a găzduit astăzi, în cadrul Simpozionului Național – Descentralizarea, între eficiență administrativă și mitologie, lansarea cărții ”Bişniţari, descurcăreţi, supravieţuitori”, coordonată de Zoltán Rostás și Antonio Momoc.
”Bişniţari, descurcăreţi, supravieţuitori” este titlul celui de-al 10-lea volum din seria cărţilor de interviuri de istorie orală, a căror publicare a început în 2006 și în care Zoltán Rostás a investigat o categorie socială afirmată în comunism şi un fenomen socio-economic cu efecte profunde în economia şi în societatea românească postrevoluţionară.
Prof.univ.dr. Mihai Dinu Gheorghiu, de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a remarcat ”performanța editorială” a bunului său prieten, Zoltán Rostás, și a precizat că are o admirație aparte pentru tot ce face acesta. ”Este principalul autor de referință în ceea ce privește istoria Școlii Dimitri Gusti și coordonatorul acestei școli. Multe din performanțele sale editoriae datorează muncii în echipă, așa cum este și această ultimă carte. Aceste interviuri reprezintă experiențele de viață ale unor oameni, iar istoria socială dincolo de cea orală, cred care mult de câștigat prin publicarea acestor lucrări.Mai mult, cred că o astfel de carte este o provocare pentru tânăra generație, care nu a trăit acele vremuri”, a completat Prof.univ.dr. Mihai Dinu Gheorghiu.
Conf.univ.dr. Daniel Șandru i-a mulțumit autorului pentru oportunitateade a-și lansa ultima apariție editorială și la UPA din Iași. ”Citind cartea, am avut senzația că intru într-un cinemascop, pentru că am văzut un film alb-negru. Bișnițarii existau în fiecare oraș, sunt și astăzi, unii dintre ei în zonele centrale, dar eu nu țin minte să fi intrat în contact cu ei. Părinții mei au fost supraviețuitori și descurcăreți, ceea ce mă face și pe mine să fiu un supraviețuitor secundar. Cartea curge sacadat, foarte ușor, sub forma unor imagini și avem de a face cu surprinderea ”descentralizării” unei economii planificate pe acești trei piloni: bișnițarii, descurcăreții și supraviețuitorii”, a precizat Daniel Șandru.
Conf.univ.dr. Sorin Bocancea a remarcat ideea care a stat la baza acestei cărți, și anume ”aceea de a cerceta ceea ce s-a întâmplat recent, pentru că eu găsesc o similaritate cu ceea ce face istoricul Marius Oprea și am văzut în aceste povești de viață un strigăt al existenței”.
Coordonatorul cărții, Zoltán Rostás, a declarat că vine întotdeauna cu drag la Iași, iar la Universitatea ”Petre Andrei” din Iași a devenit deja o tradiție ca în luna decembrie să fie prezent la un eveniment. ”Faptul că lansăm acum o carte, corelată cu Școala Gusti, este o veche pasiune de a mea, din anii 80, când se știa de treaba asta, iar în paralel cu munca mea de redacție, mi-am zis să încerc, din curiozitate, să aflu mai multe. Mai întâi m-am ocupat de București, care era destul de străin pentru perioada aceea, pentru că se punea accentul pe omogenizare până în pânzele albe. A fost o experiență extraordinară această intrare în mai multe familii din mai multe culturi, de la muncitori la aristocrați”, a mărturisit acesta.
Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași a declarat în final că ”a acceptat cu plăcere lansarea acestei cărți la universitatea noastră, cu atât mai mult cu cât Petre Andrei a fost un student privilegiat al lui Dimitrie Gusti”.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!