Vineri, 18 decembrie 2020, de la ora 12.00, comunitatea academică a Universității „Petre Andrei” din Iași, (UPA) va marca, în cadrul unei ședinte solemne, împlinirea a 30 de ani de la înființarea Fundației Academice „Petre Andrei” (FAPA).

Principala menire a Fundației Academice „PEtre Andrei” a fost aceea de a recupera opera gânditorului ieșean, Savantul Petre Andrei, și de a o promova în rândul tinerilor generații. Vreme de 30 de ani, Fundația Academică „Petre Andrei” din Iași și-a îndeplinit cu onoare această misiune, reeditând întreaga operă a Profesorului Petre Andrei, punând la dispoziția publicului român și străin, totodată, ediții critice cu privire la cărțile sale, fiind preocupată, de asemenea, de readucerea în circuitul academic și cultural a unor lucrări de rezonanță, așa cum este, spre exemplu, „Enciclopedia României”, proiectul inițiat de sociologul Dimitrie Gusti (căruia Petre Andrei i-a urmat la catedra de sociologie a Universității din Iași) și editat sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României.

În același timp, Fundația Academică „Petre Andrei” a susținut, mai cu seamă în ultimul deceniu, proiecte culturale și academice, conferințe, dezbateri și lansări de carte dedicate rolului pe care Monarhia l-a jucat în devenirea europeană a României moderne și contemporane, atât în țară, cât și în Basarabia și în Bucovina de Nord.

Manifestarea va avea loc în Aula Magna a universității și vor fi prezenți fondatorii FAPA, membrii Senatului UPA, conducerea Academiei Române, Filiala Iași și reprezentanții administrației publice locale.
Evenimentul va fi transmis online, pe postul local Iași TV Life.