Fundația Academică „Petre Andrei” din Iași, (FAPA) instituția care a fondat Universitatea „Petre Andrei” din Iași, (UPA) a aniversat, astăzi, 30 de ani de la înființare. La eveniment au fost prezenți o parte dintre fondatori, conducerea UPA, reprezentanții administrației publice locale și prietenii FAPA.

În prima parte a manifestării a fost vizionat un film-documentar care a prezentat despre istoria FAPA. Decanul de vârstă, Prof.univ.dr. Alexandru Trifu a dat citire mesajului adoptat în ședința solemnă solemn din partea senatului universitar

Senatul Universității „Petre Andei” din Iași, reunit în ședință solemnă, își prezintă recunoștința față de cei care, în urmă cu 30 de ani, au pus bazele Fundației Academice „Petre Andrei”. Înființată imediat după Revoluția din 1989, Fundația a avut ca obiectiv valorizarea operei savantului Petre Andrei, iar cea mai oportună cale de a promova principiile ce l-au călăuzit pe acesta a fost înființarea unei universități private. Asfel, după un deceniu de efort susținut al comunității care s-a conturat în jurul componentei academice a Fundației, prin Legea 408/2002, a fost acreditată Universitatea „Petre Andrei” din Iași. Întregul patrimoniu ce a stat la baza înființării prin lege a fost donat de Fundația Academică „Petre Andrei”. Astăzi, Universitatea „Petre Andrei” din Iași își serbează instituția fodatoare, moment în care ține să o asigure că rămâne mai departe dedicată misiunii asumate în spiritul patronului său spiritual, Petre Andrei. Vivat, crescat, floreat, Fundația Academică „Petre Andrei”!

Un moment special, în cadrul ședinței, l-a reprezentat acordarea titlului științific de Profesor Emerit domnului Prof. univ. dr. Doru Tompea, Președintele FAPA. Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, rectorul UPA, a prezentat Laudatio. ”Cunoaștem cu toții tipicul unui laudatio, cea mai mare parte a unui astfel de document coincizând cu cv-ul personalității vizate, care oricum se află la dosar. De aceea, mi-am propus să nu urmez acest tipic, ci să conturez profilul profesorului Doru Tompea exploatând simbolic și discursiv câteva dintre momentele ce i-au marcat existența și dintre cele în care domnia sa a marcat existența instituției care astăzi îl omagiază. Născut și format într-o familie în care cuvântul tipărit era la mare cinste, proaspătul absolvent al Liceului „Farkas Bolyai” din Târgu Mureș alege să-și facă studiile superioare la Iași și nu la Cluj, opțiunea sa fiind rodul lecturilor orientate de către tatăl său, profesorul de limba română și redactor șef al publicației locale, Trifan Tompea. Iașul îi apărea ca locul privilegiat al culturii române. Astfel, în 1969, vine la Iași, cu gândul să facă jurnalism. Însă, în acel an, autoritățile comuniste deciseseră mutarea jurnalismului de la universitățile tradiționale la Academia „Ștefan Gheorghiu”. Din acest motiv, s-a înscris la Facultatea de Istorie-Filosofie, specializarea Filosofie, unde a intrat primul pe listă. Tot primul pe listă va și termina studiile superioare, cu o teză de licență intitulată „Istoria paradoxurilor logico-matematice”.

Profesorul Emerit, Prof. univ. dr. Doru Tompea a mulțumit comunității UPA pentru acest titlu și a mărturist că „este o dublă supriză pentru că, pe de o parte incărcătura emoțională este una pozitivă, firească. Totuși, sunt 30 de ani de când alături de Nenea Pichi, Gheorghe Mihai și alți colegi care, din păcate, nu mai sunt printer noi am lucrat la acest proiect. Pe de altă parte, mă gândesc și la faptul că, luna trecută, am împlinit 70 de ani. Am avut o viață foarte tumultoasă. Dl. Petru P. Andrei ne-a lăsat o povară foarte grea. El mi-a fost un al doilea tată, având în vedere ca eu mi-am pierdut tatăl la 25 de ani. În decembrie 1989 mi-a spus: Dorulețule, ai de acum o treabă importantă”, a mărturisit Prof.univ.dr. Doru Tompea.  

Prof.univ.dr. Doru Tompea a dat citire mesajului primit din partea Academicianului Viorel Barbu, Președintele Academiei Române, Filiala Iași (mesajul integral – click aici) și a acordat plachete aniversare fondatorilor, conducerii FAPA, conducerii UPA și personalităților ieșene care au făcut parte din comunitatea academică a FAPA și UPA.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanții administrației publice locale. Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, a oferit o plachetă aniversară fundației. „Cred că acești 30 de ani de muncă ar trebuie să fie un îdemn pentru cei care vor duce mai departe atât Fundația cât și Universitatea „Petre Andrei”. Fundamentul pentru care s-a creat cele două structuri pare mult mai presus decât ceea ce poate oferi societatea românească de astăzi. Îi felicit pe cei care nu au abandonat această muncă. Spiritul profesorului Petre Andrei a făcut să dăinuți și astăzi”.
              Din partea Instituției Prefectului Județului Iași a fost prezent Subprefectul Marian Tudoran care a transmis mesajul Prefectului Marian Grigoraș. „Instituția Prefectului apreciază pe cel puțin trei planuri activitatea laborioasă și plină de curaj a Fundației. În primul rând, adresăm mulțumiri și felicitări grupului de inițiativă, profesorilor universitari, care au reacționat rapid în contextul schimbărilor sociale din 1989 și au înființat această instituție. În al doilea rând, vă mulțumim pentru că zestrea universitară ieșeană a fost îmbogățită cu o universitatea de prestigiu, Universitatea „Petre Andrei” din Iași. În al treileai rând, Fundația și-a îndeplinit și alte obiective, precum împlicarea în viața comunitară, prin promovarea de proiecte, la nivel regional și national”.

Consiliul Județean Iași a fost reprezentat de vicepreședintele Marius Dangă care a acordat o diploma aniversară instituției. „Nu e ușor pentru că v-ați ales să oferiți o alternativă privată a învățământului superior, în care sunt convins că simțiți că aveți parte de aceleași șanse, că puteți acorda studenților dumneavoastră aceleași șanse precum celor de stat. Cu toate acestea reușiți să o faceți foarte bine. Pentru asta vreau să vă felicit, este meritul dumneavoastră, al întregii comunități”.

În final, un grup de elevi, de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă, a susținut un concert de colinde.